Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minimässa skyltfönster för lokal mat

/
  • FOTO: KLAS-GÖRAN SANNERMAN Gårdsslakteri. Lillemor och hennes make Bertil Karlsson i Järvsö driver Nordfår, som är ett gårdsslakteri. Under minimässan i Edsbyn bjöd Lillemor på bland annat korv och sylta gjorda av lamm.

Edsbyn
Lokalproducerade livsmedel i Dalarna och Gävleborg heter ett nytt projekt som Hushållningssällskapet i Kungsgården håller i. Man vill förbättra förutsättningarna för att öka och vidareutveckla det lokala och småskaliga livsmedelsföretagandet i de båda länen.

Annons
Ett sätt att nå ut till livsmedelsproducenter, restauranger och grossiter är att ordna minimässor i olika delar av länet. Den 10 mars är det minimässa i Ockelbo och den 31 mars i Yste-gården utanför Hudiksvall.

Inledde i Edsbyn

I går började man i Edsbyn, dit tio producenter och 15 krögare samt några grossister kom till biblioteket under eftermiddagen. Där kunde man till exempel få smaka på tunnbröd, hälsobröd, lammkorv, fårost, svagdricka, kalkon, fårost, potatis och ägg.
En liknande mässa har man redan haft i Falun, som föll väl ut.
- Huvudbudskapet är att vi vill ordna en mötesplats för de lokala livsmedelsproducenterna och krögarna. På det sättet får man kännedom vad det finns för lokala producenter och kan knyta kontakter. Tanken är också att bygga nätverk mellan krögare och nischproducenter, säger projektledare Anita Hörnstein.
På dagordningen stod också en kortare hearing där man tog upp problematiken och möjligheterna kring distributionen av lokala produkter.
- Det en sådan här mässa ger är att man kan få kontakter. Det är transporterna som är problemet. Det är kostsamt. Därför skulle det vara bra med ett samarbete med fler producenter för att kunna få ut varorna till ett vettigt pris, säger Ulf Berggren från Borns bryggeri i Alfta som var en av de producenter som deltog under mässan i Edsbyn.
Lillemor Karlsson från gårdsslakteriet Nordfår i Järvsö tog upp en annan fråga. Det är många regler och bestämmelser man som producent måste följa.
Hon vill se en förenkling för att underlätta för verksamheten.
- Det är också bra att få komma ut så här och visa vad vi gör. Man får träffa annat folk, kan knyta kontakter och hitta leverantörer av lamm.

EU står för notan
Anita Hörnstein berättar att projektet började i november 2001 och från början var det meningen att det skulle pågå till december 2003, men eftersom man kom igång lite senare än beräknat blir det förlängt ett halvår. Pengar får man från EU:s strukturfonder Mål 1 och Mål 2.
Med hjälp av riktade utbildningsaktiviteter, temadagar, studiedagar, studieresor, producentkatalog med mera vill man med projektet ge kunskap och medvetenhet om lokala livsmedelsalternativ.
En målsättning är att få en ökad tillgång och efterfrågan av lokalproducerade livsmedel, både som råvaror och förädlade produkter.
Tanken är att förädling och nya kompletterande verksamheter ökar möjligheterna till lönsamhet, tillväxt, en levande landsbygd och biologisk mångfald.

KLAS-GÖRAN SANNERMAN

Mer läsning

Annons