Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister gav löften

GYSINGE
Inom två år ska det finnas en utarbetad plan för framtidens äldreomsorg där den allt större andelen äldre tillåts ta plats. En värdig äldreomsorg som byggs upp steg för steg.

Annons
Det löftet gav socialminister Lars Engqvist när han besökte Gysingedagen på onsdagen. Bakom arrangemanget stod PRO:s Folkhögskola.

"Inte bättre förr"
Den idylliska herrgårdsparken var välbesökt. Uppskattningsvis 300 personer, de flesta äldre, lyssnade både till socialministern och till sång och musik i den vackra försommaren.
- Det var inte bättre förr, sa Lars Engqvist. Nej, det var misär för de flesta. Bara de med goda ekonomiska förutsättningar hade en bra ålderdom.
Lars Engqvist talade mycket om hur andelen äldre i Sverige hela tiden blir allt större. Något som ibland har beskrivits som bomben. En bomb som riskerar att punktera allt när andelen äldre blir tillräckligt hög. Ett hot mot den gemensamma välfärden.
Två principer ska gälla i den framtida äldreomsorgen; frihet att forma sitt eget liv och trygghet där man slipper oro för sin försörjning och har god kvalité på vård och omsorg.
- Men det är bara möjligt om samhället tillåts ta ut de skatter som behövs, sa socialministern. Det är inte meningen att någon ska behöva minska sina krav.

Enklare system
1998 jobbade 530 000 inom åldringsvården. 25 år senare behövs 630 000. Ett par hundratusen skulle behöva rekryteras de närmaste åren för att täcka upp behoven.
Lars Engqvist talade sig varm för ett enklare system för hjälp. Det ska vara möjligt att få hjälp några timmar i veckan i hemmet utan att det sociala kopplas in för att bedöma behovet. En sådan hjälp bör vara subventionerad av kommunerna.

Koppling till EMU
Slutligen kom han, självklart, in på EMU och frågan om äldreomsorgen också kunde kopplas till den gemensamma valutan. Svaret var ja.
- För att behålla dagens standard behövs en tillväxt på två-tre procent, sa han.
Det var ingen tvekan om vad socialministern ansåg ökade tillväxten mest, jo ett medlemskap i EMU.
LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se