Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister vill ha fler äldreboenden

Allt fler äldre tvingas bo kvar hemma trots att de har rätt till plats på särskilt boende enligt beslut från kommunen.
Äldreminister Åsa Regnér (S) är bekymrad och kräver att kommunerna får fart på byggandet av äldreboenden.

Det måste komma till fler platser på äldreboenden. Men i stället har vi sett motsatt utveckling och en femtedel av platserna på äldreboenden har i stället försvunnit sedan 2008 och det bekymrar mig, säger Regnér till Ekot.

Om ett beslut inte har verkställts efter tre månader är svenska kommuner skyldiga att rapportera det till Inspektionen för vård och omsorg IVO. Efter sex månader riskerar kommunen att få betala en särskild avgift, men trots det har antalet icke verkställda beslut ökat med 42 procent, 1 600 fall, sedan 2013.

Det är allvarligt att äldre personer som har ett behov av ett särskilt boende inte kan få behovet tillgodosett. Det kan handla om att man inte känner sig trygg hemma. Har man till exempel en demenssjukdom så kan det få ännu allvarligare konsekvenser, säger Anna Karin Nyqvist, nationell talesperson i äldrefrågor vid IVO, till Ekot.

Regeringen har beslutat om investeringsstöd till kommunerna för att hjälpa kommunerna att komma igång med byggandet av äldreboenden. Åsa Regnér säger till Ekot att det nu behövs fler åtgärder.