Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister vill hjälpa myggplågade

ÖSTERFÄRNEBO
Det är önskvärt att lösa finansieringen av en fortsatt myggbekämpning i Österfärnebo och Tärnsjöområdet.

Annons
Det anser miljöminister Lena Sommestad i sitt svar på en fråga från Owe Hellberg, v.
Han undrade om miljöministern var beredd att skjuta till de medel som fattas i år för en fullskalig bekämpning som förra året.

Inget försök
Hellberg framhöll att myggbekämpningen vid Nedre Dalälven inte är en försöksverksamhet för generell myggkontrolll utan en nödvändighet för att området ska vara beboeligt. Därför är det inte bara en kommunal angelägenhet att begränsa problemet utan ett riksintresse.
Miljöministern är medveten om de ekonomiska problem som myggprojektet brottas med.

Pröva ansökan
Hon uppger att hon fortlöpande diskuterar finansieringsfrågan med utredaren landshövding Mats Svegfors.
Lena Sommestad anser att Naturvårdsverket har möjlighet att pröva en ansökan om medel inom ramen för forskningsprojektet vilket skulle kunna ge resurser för sommarens bekämpning.
- Det låter hoppfullt och lite glädjande, men vi vill se klara besked om pengar innan vi tror på något, säger Ingrid Bergman vid Österfärnebo Utvecklingsgrupp.

Inget skäl
Hon ser inga skäl till varför den pågående utredningen överhuvudtaget skulle behöva påverka bekämpningen utifrån de löften som förre miljöminister Kjell Larsson gav.
Han lovade att så myggplågade som de boende i området var år 2000 skulle de inte behöva bli fler gånger.
Ingrid Bergman är också orolig för att en minskad bekämpning ger ett bakslag som får negativa återverkningar på hela området både vad gäller etableringar och turism.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se