Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern rosade EU

GÄVLE
Vara med och påverka, eller stå utanför och betala priset?
Så tycker Sveriges utrikesminister Anna Lindh, s, att man ska formulera den fråga som svenska folket ska rösta om den 14 september.

Annons
Anna Lindh ägnade större delen av sitt korta anförande på Stortorget i Gävle på måndagseftermiddagen åt att lovprisa EU. Tack vare EU har arbetslösheten i Sverige sjunkit, Lettland har förvandlats från diktatur till en fungerande demokrati och vi har fått fred på Balkan, hävdade hon.
Men basen för hela EU-samarbetet är det ekonomiska samarbetet och kittet i det samarbetet är euron, sa Anna Lindh, och avfärdade snabbt den kritik mot euron som EMU-motståndarna har:
- Är det viktigt att vi sätter vår egen ränta? Nej, jag tycker inte det. Titta på hur det är i dag, vår ränta och räntan i euroområdet följs åt hack i häl. Så mycket är självständigheten värd, sa hon.
Att oroa sig för kommande prishöjningar är också onödigt, tycker Anna Lindh.
- Visst, i Spanien och Grekland har priserna gått upp, men det beror inte bara på euron. Men i Österrike och Tyskland har priserna sänkts. Och vi ska satsa både på prisjämförelser, prisstopp och en priskommission, försäkrade hon.
Det viktigaste skälet till att rösta ja i folkomröstningen är att Sverige annars blir en frivillig b-nation inom EU. Sveriges inflytande skulle minska, säger Anna Lindh.

Ändå är hon beredd att sitta kvar som utrikesminister, även om folkomröstningsresultatet skulle bli ett nej till euron, vilket opinionsundersökningarna just nu pekar på.
- Absolut. I det läget tror jag att det vore ännu sämre om någon av nejsägarna skulle bli utrikesminister. Då blir det ännu viktigare än i dag att ha kontakter och veta hur man kan utnyttja dem.
Ett nej till EMU gör inte uppdraget som utrikesminister omöjligt då?
- Nej, jag har ju redan byggt upp ett stort kontaktnät, säger Anna Lindh.
I förra veckan gick Anna Lindh ut i en debattartikel tillsammans med Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg och varnade för att ett nej till euron kan leda till företagsflykt, ett utspel som hon fått hård kritik för bland annat från Transport.
Men Anna Lindh tar inte åt sig av kritiken.
- Nej, det är bara övertygade nejanhängare som har reagerat. Det är en gammal tradition i Sverige att när det gäller avgörande frågor för Sverige då måste näringslivet och socialdemokratin samarbeta, säger hon.
Inte heller oroas hon över den djupa spricka i socialdemokratiska partiet som öppnat sig i EMU-frågan. Det kommer säkert att gå bra att reparera sprickan efter folkomröstningen, för så avgörande är inte EMU-frågan, säger hon.
- Nej, Den stora frågan var om vi skulle gå med i EU eller inte. Den här folkomröstningen handlar bara om att flytta besluten om räntan från en expertgrupp till en annan och att ändra myntens utseende, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se