Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen av Tjernobyl ska grävas ner

/
  • – Svampen är alltså från tiden före Tjernobyl och jag tycker att det kan passa bra att gräva ner den. Det blir på något vis ett avslut, säger Kersti Åresund.
  • Burken med konserverade kantareller har stått i en matkällare i ett uthus på en gård i Årsunda.

Kersti Åresund åkte från Årsunda till länsmuseet i Gävle för att lämna in en burk med gamla kantareller.
– Det känns lite prilligt. Men för mig är det ett sätt att bli av med lite ångest, säger hon.

Annons

Vilka minnen väcker Tjernobyl 25 år efter olyckan? Den frågan vill Reine Lööf från Folkteatern och Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg få svar på.

Intervjuer med exempelvis jägare, bönder och sjukvårdspersonal ska kompletteras med berättelser och föremål från allmänheten. Den 28:e ska allt läggas ner i en grop på museets tomt.

– Vi samlar in prylar, berättelser, tankar... Ibland lämnas saker in utan kommentarer, andra gånger hör de ihop med en berättelse. Precis som vid en utgrävning dokumenteras alla föremål, skillnaden är att här grävs de sedan ner, säger Reine Lööf.

Han förväntar sig inte att den som eventuellt gräver upp alltihop om 100 år ska förstå speciellt mycket. Den så kallade ingrävningen är i första hand en symbolisk handling som ska väcka tankar kring olyckan.

– Jag har själv vuxit upp i Norrsundet och trodde att jag skulle dö ung i cancer på grund av nedfallet. Många har nog liknande erfarenheter och då är det bra att göra en aktiv handling istället för att bara gå och bära på tankarna, säger han.

Kersti Åresund tänkte ungefär så när hon såg annonsen om insamlingen. Hon har alltid plockat mycket svamp och det radioaktiva nedfallet har därför skapat en del ångest.

De konserverade kantarellerna har hon inte plockat själv. Burken stod i hennes mans föräldrahem i Årsunda när de tog över det år 1982.

– Svampen är alltså från tiden före Tjernobyl och jag tycker att det kan passa bra att gräva ner den. Det blir på något vis ett avslut och ett avstamp mot någonting nytt, säger hon.

Mer läsning

Annons