Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minneord

/

Annons

En hedersman har gått ur tiden. Översten av 1.graden och vår kusin Rolf Öhman, Täby avled den 4 november. Rolf blev 88 år.

*

Den 29 juli 1928 var en stor dag för släkten, då föddes Rolf på Gävle lasarett. Den Åkersonska släkten kom att omfatta hela 17 kusiner. Rolfs, eller Roffe som vi sa, mamma Elsa var född Åkerson, en grosshandlarsläkt från Gävle. Pappan Jinne Öhman var bankdirektör för Handelsbanken i Härnösand.

Senare i livet blev Roffe släktens huvudman, från barndomen på Bönan utanför Gävle, till livet i Stockholmstrakten.

Som barn var det somrarna vi minns bäst med solsken, bad, idrott och segling. I vår idrottsklubb Sparta var Roffe även en ledande medlem och i kappseglingar tävlade vi kusiner, som hade gävlebuktens äldsta stjärnbåtar, om vem som inte skulle komma sist.

Roffe hade höga betyg från alla skolor han kom att gå i. Livet gick vidare och Rolf gjorde sin karriär inom marinen och övriga släkten sökte sin lycka på olika håll, men Bönan på somrarna förblev vår samlingsplats.

Roffes framgångsrika militära bana berättade han sällan om. Men han nådde en av de högsta militära posterna som Överste av 1.gr i Försvarets Intendenturkår. En bekant berättade att Roffe hade ansvarat för Försvarets omekipering till nya uniformer. Det var en mycket stor uppgift. När vi frågade hur det gått till så svarade han bara vi var en arbetsgrupp som tog fram projektet; det var mycket som måste klaffa.

Kära minnen är när Roffe med hustru Anne Marie på sommaren tog emot släkten, festligt utklädd till general Gobeläng. Den goda måltiden avslutades ofta med ett färggrant utbud av Rolfs hembakade tårtor samt punsch.

Rolf var mångsidig och till exempel hans engagemang i Täby Orkesterförening gav omvittnad stadga åt verksamheten. Pensionären Roffe utbildade sig också till silversmed som lyckliggjorde oss med vackra konstföremål. Hans insatser som redaktör för boken om Marinens intendenturofficersförening i Stockholm har också väckt stor uppskattning bland medlemmarna. Alltid vänlig, pålitlig, och inte att förglömma en hejare på kortspelet Bönavist. Roffe har alltid varit en förebild och visat att man kan vara både framgångsrik och omtänksam på samma gång.

Vi saknar Roffe – men om han kunde skulle han troligen helt enkelt svarat oss – Ja, men sånt är livet. Han kommer alltid vara kvar i våra minnen.

Sten Dybeck, Djursholm

Clarence Dybeck, Stockholm

Arne Åkerson, Gävle

Gunilla Havden, Stockholm

Roland Kruuse, Malmö

Annons