Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad trygghet med de rödgröna

Henrik von Sydow, M,

riksdagsledamot, är ute i god tid och målar upp ett scenario om hur det skulle kunna se ut om oppositionen tar makten efter valet 2010...

Om Mona Sahlin, S, blir statsminister 2010 är riksdagsledamoten Alice Åström, V, sannolik som justitieminister. Alice Åström är idag riksdagsledamot och förste vice ordförande för Vänsterpartiet.

Det finns all anledning att reflektera över vilka konsekvenser vänsteroppositionens politik skulle få för synen på brott och straff.

Alice Åström, V, har under sina 15 år som riksdagsledamot verksam i justitieutskottet profilerat sig starkt i frågor som att avskaffa livstidstraffet, införa halvtidsfrigivning på våra fängelser och anstalter samt avskaffa alliansens mål om 20 000 poliser.

I en rapport som Moderaterna i riksdagens justitieutskott presenterat granskar vi vänsteroppositionens olika förslag på det rättspolitiska fältet. Vänsterpartiet har de mest genomarbetade förslagen i sak och ställer redan nu fram skarpa lagförslag. Tydligt är också att Miljöpartiet i riksdagen ofta stödjer yrkanden från Vänsterpartiet.

Alldeles uppenbart är att samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har fått en kraftig förskjutning till vänsterkanten när vänsterpartiet bjöds in av Mona Sahlin.

Mycket konkret är Vänsterpartiets krav på ett återinföra halvtidsfrigivningen och slopa livstidsstraffet. Det är förslag som i all praktik kraftigt minskar straffen till exempel på våldsbrott som misshandel, våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. När vi behöver mer av rättvisa och rimliga straff drar Vänsterpartiet istället de rödgröna i motsatt riktning; redan korta straff på grova våldsbrott ska bli än lägre.

Detta får konsekvenser för dem som allra oftast är mest utsatta för brottsligheten. Vi vet exempelvis att för utsatta kvinnor spelar ett starkt rättssamhälle en grundläggande roll för tryggheten. Den granskning av domarna för ett antal våldsbrott som Åklagarmyndigheten gjort visar att straffet för våld mot kvinnor ligger väldigt lågt.

Det är straffsatser som i all praktik skulle kortas ytterligare om Vänsterpartiets politik ges möjlighet till genomslag i en rödgrön regering. Straff bör stå i proportion till brottets allvar och vi ska alla kunna känna oss trygga med att allvarliga brott leder till allvarliga reaktioner.

I takt med att valet 2010 närmar sig och det rödgröna samarbetet intensifieras är det viktigt att göra alternativen för väljarna tydliga. Med Alice Åström, V, som justitieminister kan vi räkna med att målet om 20 000 poliser avskaffas, livstidsstraffet avskaffas men halvtidsfrigivningen återinförs. För dem som vill minska brottsligheten och öka tryggheten är det betydligt bättre att Beatrice Ask, M, är justitieminister än de rödgrönas Alice Åström.

Henrik von Sydow, M,

riksdagsledamot

och rättspolitisk

talesman

för Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel