Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskat buller gav bättre arbetsmiljö

/
  • Lärare Linda Ohlsson visar ljudabsorbenterna som satts upp på väggen längst bak i klassrummet. På Solängsskolan vet barn och personal hur stor skillnaden kan bli om klassrummet bulleranpassas.

Det bullrar för mycket i Gävles skolor. Det visar kommunens stora bullermätning som nu är klar.

– Alla är överrens om att vi måste ta tag i det här nu, säger miljöinspektör Torsten Sörell.

Annons

Syftet med projektet har varit att ge barn och personal en bättre arbetsmiljö. Forskning från bland annat högskolan i Gävle har visat att både minne och inlärningsförmåga påverkas av buller. Att prestera i en skolsal med mycket störande ljud blir svårt, framför allt för yngre barn som ännu inte behärskar språket fullt ut.

Kommunens miljöinspektörer har under två års tid genomfört omfattande bullermätningar på samtliga skolor och förskolor i Gävle. Totalt har de besökt 1000 rum och salar och kan nu summera läget.

– Det finns goda förutsättningar till markanta förbättringar, säger Torsten Sörell, som lett projektet.

Några bullerkällor är vanligare förekommande än andra.

– Generellt är det ofta ventilationsaggregat som bullrar för mycket, bildkanoner med för högt surr, dörrar som släpper igenom för mycket korridorsljud och brist på ljudabsorbenter i tak och väggar, säger Torsten Sörell.

Frank Stoor, chef över utbildningsförvaltningen, fick i veckan förhandsinformation om rapporten som kommer att presenteras för bygg- och miljönämnden inom kort.

– Det ser väldigt olika ut på skolorna och förskolorna. Och på vissa ställen kommer det att krävas en kombination av åtgärder, säger Frank Stoor.

På Solängsskolan har tre klassrum redan åtgärdats för att minska bullret. Skillnaden är markant.

– Både lärare och elever märker att det blivit en lugnare miljö i de tre klassrummen, säger rektor Sofia Nordell Kvarnebrink.

Lågstadielärare Linda Ohlsson är glad att kommunen vill satsa på att minska bullret. Hon undervisar i ett av de åtgärdade klassrummen som bland annat fått nya ljudabsorbenter i taket och på väggarna samt nya bord och stolar av mer ljuddämpande material.

– Det är viktigt att även satsa på barns arbetsmiljö. Jag tror att de gynnas av att ha det lugnt omkring sig. När det blir mycket hårda ljud höjer barnen rösten och ljudnivån trissas upp, säger hon.

Kommunstyrelsen i Gävle har gett samtliga nämnder och kommunala bolag i uppdrag att sätta skolan först. Därför tror Torsten Sörell att alla inblandade parter kommer att göra vad de kan för att minska bullret.

– Alla jag pratat med är överrens om att vi måste ta tag i det här på ett klokt och prioriterat sätt, säger han.

– Vi vill inte trampa någon på tårna eller leta en syndabock. Nu är läget så här - låt oss då samarbeta för att få det bättre.

Annons