Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat krav på sänkt skatt

I en undersökning som gjorts av FSI (Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier) redovisas att en majoritet av både borgerliga och rödgröna väljare säger nej till besparingar inom skola, sjukvård och ålderspensioner. Däremot är det stora åsiktsskillnader mellan väljarna när det gäller synen på a-kassa, sjukpenning och socialbidrag. FSI har frågat väljarna var de är beredda att acceptera besparingar och inom vilka områden de säger nej till besparingar och hellre vill ha höjd skatt.

Undersökningen är en signal om hur människor prioriterar mellan olika samhällsområden och ska inte tolkas strikt politiskt.

Att svenskarna slår vakt om skola, sjukvård och omsorg är väl känt och en utgångspunkt för samtliga politiska partiers program. Att ålderspensionerna också får stort stöd beror förstås dels på att många ålderspensioner verkligen är låga, dels på att det senaste årets debatt kring pensionerna varit kraftig och hörts bra på grund av de stora pensionärsorganisationernas insatser.

Bland S-, V- och MP-väljare är skattehöjningar räddningen i mycket högre grad än bland alliansens sympatisörer. De rödgröna väljarna ser små möjligheter att minska kostnaderna medan de som hör till den borgerliga sidan utom när det gäller, skolan, sjukvården, ålderspensionerna och polisen anser att utgifterna kan minskas hellre än att man höjer skatten. De områden som tagits upp i enkäten är a-kassan, sjukpenningen, löner till offentliganställda (där väger åsikterna dock jämnt), föräldrapenningen, barnbidragen, socialbidragen och bostadsbidragen.

I fråga om försvaret anser båda de politiska blockens väljare – fyra av tio – att man hellre bör spara än höja skatten. Den åsikten har mycket starkt stöd på rödgröna sidan. Åsikterna om försvaret förvånar inte. Det har praktiskt tagit alltid varit så att en stor del av folket ansett att försvaret ska spara och att pengarna ska läggas på annat. Det är uppenbarligen svårt för många att se försvaret som den fredsgaranti det är och att se att försvarspolitik är långsiktig.

Höjda skatter är ingen lösning på ekonomiska problem. Teoretiskt skulle det om alla behov skulle täckas krävas att skatten snabbt blev 100 procent. Och alla effektivisering upphörde. Vad som kan oroa med sådana signaler som den här undersökningen sänder ut är att så stor del av den rödgröna väljarskaran ser just skattehöjningar som lösningen, kanske särskilt nu i krisen.

Samtidigt kan man i undersökningen se att kravet på sänkt skattetryck har minskat påtagligt sedan slutet av 1990- talet inom båda blocken, konstaterar FSI:s opinionsanalytiker Joachim Timander. Sänkt skatt skulle alltså, utifrån det här undersökningsresultatet, inte kunna bli något stort vallöfte inför 2010.

GD 22 JUNI 2009