Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 100 skäl att vara stolt, men...

Lasse Ekstrands inlägg den 5 juli med rubriken Tänka fritt om Gävle är stort – tänka rätt är större kan man bara instämma med!

Arbetarbladets kampanj som startade den 2 juli med rubriken Gävlebor, känn er stolta! gör ju att man funderar över hur vi vill ha det i Gävle! I artikeln uppmanas vi Gävlebor att skicka in exempel på sånt som vi kan vara stolta över.

Jo, visst finns det mycket som man kan vara stolt över som Gävlebo, helt i Carina Blanks anda! Men man måste skilja på Gävle som stad och Gävle som samhälle, det borde man kunna begära av en chefredaktör som Daniel Nordström! Som chefredaktör för en av lokaltidningarna borde han i stället uppmuntra sina journalister att gräva i hur samhället Gävle fungerar i stället för att vara språkrör för Carina Blank.

Att hitta 50 positiva saker om Gävle som stad är inga problem! För 15 år sedan jobbade jag på en reklambyrå i Gävle och lade fram ett förslag att göra en kul broschyr som kunde användas för att locka besökare. Rubrikförslaget var 100 skäl att besöka Gävle. Alltså dubbelt så många positiva saker som Daniel frågar efter! Och det finns bäring för det, tro mig! Men dåvarande turistchefen var kallsinnig. En del av idén använde jag sedan i en liten folder som producerades för Gävle kommuns deltagande vid invigningen av järnvägsförbindelsen via Arlanda 1999, tror jag det var. Reklambyrån, där jag jobbade, hade uppdraget som projektledare för hela aktiviteten och jag hade förmånen att leda det arbetet. Gävles delegation syntes mest av de kommuner som deltog, från Stockholm till Härnösand! Och det blev mycket textutrymme i massmedia. Hela Brynäs lag ställde upp med tränare och andra ledare, kommunalråd, oppositionsråd, vissa kommunala tjänstemän med flera – totalt var vi över 50 personer som invaderade Arlanda med banderoller, utställning, buller och bång. Brynäs är solklart ett av de 100 skälen att besöka Gävle, liksom Gefle IF Fotboll – Sveriges ekonomiskt sett mest effektiva lag, Furuviksparken, symfoniorkestern mm.

Så därför håller jag med om att vi behöver lyfta fram allt det positiva om Gävle som stad och besöksmål! Jag kan naturligtvis åta mig att ta fram 100 skäl till att besöka Gävle, men då som uppdrag!

Sen var det debatten mellan Blank och Beckman. Men hallå, den handlade inte om Gävle som stad utan om Gävle som samhälle! Debatten handlade om den politiska styrningen (eller bristen på) och hur tjänstemännen arbetar med servicen till oss invånare. Potthål i gatorna, dåligt företagsklimat, usel fotbollsarena, kommunens petimeterbedömningar av stans krogar, att delar av kommunens verksamhet konkurrerar med stans företagare, dålig attityd till företagare, kringel och krångel mm – det är ju sådant som mest berör Gävleborna och inte direkt besöksnäringen! Här skulle det behövas en artikelserie med rubriken 100 saker som behöver förbättras i den kommunala servicen!

Samhällskritik behövs för att samhället skall kunna utvecklas! Ingemar Stenmark var aldrig nöjd, oavsett hur stor tidsmarginalen han än vann med. Han tyckte alltid att det fanns detaljer att förbättra. Problemet i Gävle är att såna som Carina Blank, Per Johansson med flera inte verkar vara intresserade av en av förbättringar. De vill fortsätta att lulla på i sin egen värld, ge ansvarsfrihet till nämnder, som låter 22 miljoner rinna ut ur skolverksamheten och in på spelbolagens konton! Här kan man travestera Vänsterpartiet och säga att skattepengar inte skall användas för att generera vinster – i spelbolag! När man påpekar förbättringspotential brukar svaret bli att det skall vara konstruktiv kritik. Men hallå igen, det är inte jag som styr verksamheten!

För att vinna respekt borde Arbetarbladet sluta med att vara språkrör för Carina Blank och i stället börja granska hur det fungerar i vårt samhälle! Det går bra att kontakta mig så skall jag berätta mer om vad som behöver förbättras i samhället Gävle – och helt gratis!

Det finns minst 100 skäl att vara stolt Gävlebo, men få av de skälen handlar om samhällsklimatet!

Torbjörn Edlund