Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 300 vargar behövs i Sverige

Det behövs minst 300 vargar i Sverige, enligt en ny sårbarhetsanalys av Naturvårdsverket.
Men det krävs också en invandring av minst en ny östlig varg vart femte år.

Utan invandring, och fortplantning av de invandrade djuren, kommer stammen att fortsätta vara kraftigt inavlad.

– En förutsättning för en vargstam på 300 vargar är att det kommer in vargar som inte är besläktade med den svenska vargstammen, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för viltanalys på verket.

Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF) är dock undrande till verkets slutsatser:

– Vi är tveksamma till om detta håller. Vad finns det för garantier att det sker en kontinuerlig invandring? Nu bygger alltihop på fromma förhoppningar, säger han.

Den nya siffran, 300 vargar, är en liten höjning jämfört med den nuvarande minimisiffran, 270 vargar, som riksdagen röstade igenom under den förra regeringen.

Rapporten, som tagits fram på uppdrag av den nuvarande rödgröna regeringen, bygger på analyser av två oberoende forskargrupper, en svensk och en amerikansk.

Enligt forskarna, och verket, räcker 300 djur för att EU:s art- och habitatdirektiv, ska anses uppfyllt. Då kan arten anses ha så kallad gynnsam bevarandestatus. Fast då har man räknat de svensk-norska vargarna som en del av den stora ryska stammen i öster.

Samtidigt påpekar dock de amerikanska forskarna, Scott Mills och Jennifer Feltner vid North Carolina State University, att om vargen på ett fullständigt sätt ska uppfylla sin ekologiska roll i Sverige krävs en stam på 600 vargar i landet – med andra ord dubbelt så många som krävs för att uppfylla EU:s krav.

Även den franske forskaren Guillaume Chapron, som är med i den svenska gruppen, kommer fram till den slutsatsen.

Den svenska vargstammen omfattar i dag cirka 400 djur.