Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mirakelmassagen botade Sören

I över femton år tvingades den poliodrabbade Sören Larsson,71 år, använda hjälpmedel för att orka gå. En bussresa till Estland blev mirakelkuren som förändrade allt.

– Livet är som natt och dag, jämfört med innan, säger han.

Annons

Sören Larsson kan numera gå nästintill problemfritt helt utan hjälpmedel från bilparkeringen till badhuset i Valbo för sin vattengymnastik som han har ett par dagar i veckan. För ett år sedan stödde han sig med käppar och var tvungen att stanna och vila flera gånger på den korta sträckan. Men undrens tid är inte förbi. En resa till Estland i höstas gjorde något i hans kropp. Vi återkommer till det lite senare.

När Sören Larsson var elva år gammal drabbades han av den nu mera ovanliga sjukdomen polio.

Men det var först i flera år senare när Sören Larsson var i fyrtioårsåldern som sjukdomen slog till i full kraft. Det är så det brukar vara för de som insjuknat i polio. Efter det akuta sjukdomsförloppet kommer för de flesta en stabil period som kan vara i upp till ett par, tre, ibland åtskilliga decennier. Därefter får de flesta nya eller förvärrade symtom i ett andra insjuknande - det så kallade postpolio-syndromet. Symtomen är bland annat led- och muskelvärk samt muskelsvaghet.

– Jag jobbade både i skogen och på byggen, visst hade jag ont i ryggen på kvällarna, men jag hade ju tunga jobb, säger han.

Alltsedan postpolion slog till har Sören Larsson varit begränsad i sitt vardagsliv. Sedan 1983 gick han ner i halvtid och två år senare blev han sjukskriven för att slutligen bli sjukpensionär.

– Jag orkade inte gå, benen bar mig inte. Jag var tvungen att använda hjälpmedel som kryckor och rullator. När jag tittade på fotboll var jag tvungen att sitta, annars gick det inte, säger han.

För att orka med smärtan tog han ständigt värktabletter och gick på den sjukgymnastik som läkarna ordinerade. I över 20 år har Sören Larsson kämpat med vattengympa utan att bli särskilt mycket bättre. Han är missnöjd med den vård som postpoliopatienter får i Sverige.

– När vi postpoliopatienter har dött ut är sjukdomen borta, det känns som att ingen bryr sig. Sjukvården tar oss inte på allvar, säger han.

En annons om en sparesa till Pärnu i Estland med buss väckte Sören Larssons nyfikenhet.

– Jag trodde det var en lyxgrej bara, men ville testa vad det var och köpte sparesan, säger han.

De fem dagarna på anläggningen var fullspikade med olika behandlingar som massage, pärlbubbelbad och olika värmebehandlingar med vax.

– Orken kom tillbaka. I slutet av veckan lämnade jag kvar käpparna på rummet.

– Jag fick ett helt nytt liv!

Hade du räknat med att bli bättre?

– Det fanns inte på kartan, hade aldrig trott att det skulle bli bra. Jag var hemma i över en vecka innan jag egentligen fattade vad som hade hänt.

Den sjukgymnastik han fick i Pärnu tycker han inte går att jämföra med den han tidigare har fått i Sverige.

– Nu kan jag gå utan hjälpmedel. Allmänt mår jag mycket bättre - allt går enklare, kan inte begripa att det är så stor skillnad.

Sören Larsson är kritisk till landstinget.

– Hade man kunnat få det här i Sverige, hade jag kanske haft femton år till i arbetslivet. Vad får man för 6 000 kronor inom vården i dag?

Sedan resan i september har Sören återvänt ytterligare två gånger till Pärnu och känt förbättringar varje gång.

– Jag var på läkarundersökning för en allmänkoll, läkaren blev förvånad när han såg hur jag hade förbättrat mig, säger han.

För Sören gäller det att fortsätta hålla i gång. Ett par gånger i veckan åker han till Valbo och kör egen vattengymnastik. Han funderar på en fjärde resa till Estland i slutet av april.

– Jag ska fortsätta i den mån jag har råd, jag får titta i börsen, säger han.

Kommer du bli helt återställd tror du?

– Nej, åldern tar ut sin rätt, armarna är ännu begränsade och jag har problem med en lunga, men än har jag många år kvar, på min fars sida blev de flesta över nittio, säger han och ler.

Fakta polio

Polio är en virussjukdom som kan skada ryggmärgen och ibland leda till att man blir förlamad.

I Sverige vaccineras alla barn mot polio och därför har sjukdomen inte funnits här på många år. Viruset finns idag kvar i ett fåtal länder som Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Somalia.

De allra flesta som får polio blir helt friska. Några få blir förlamade, vanligtvis i benen. Man kan också bli förlamad i andningsmusklerna, och då är sjukdomen livshotande om man inte får vård. Polio är ofta en allvarligare sjukdom ju äldre man är när man smittas.

Om man har haft polio som barn kan man många år senare få besvär på nytt, så kallad postpolio. Man kan då bli svag i musklerna och mycket trött i kroppen.

Symtom

Polio brukar börja med att man får feber, blir trött, får huvudvärk och kräks. Ett fåtal får sedan en inflammation i ryggmärgen som kan orsaka förlamningar.

Behandling

Det finns ingen behandling mot polio. Om man blir förlamad i andningsmusklerna behöver man få hjälp att andas av en respirator.

Källa: Vårdguiden