Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misan Sweden Bead Artist

Intresset började som ung. Sen kom punken och hon blev trummis i tjejrockbandet Scandal Beauties. Men fingrarna ville skapa och hennes senaste uttryck ville prompt bli tavlor. Hela veckan visar Misan sin ­häftiga smyckeskonst på Konststafetten 2011 i ­ Gamla stan i Stockholm.

Annons

Hon gör gnistrande underverk för själen av små, små pärlor. Precis som ursprungsbefolkningar har gjort i alla tider. Hon vann första priset i USA där hantverket är som störst. Har jämförts med Ed Hardy, en världsberömd tatuerare, och nu visar hon upp sin häftiga konst i Gamla Stan i Stockholm.

Som en av några utvalda konstnärer deltar smyckesartisten Misan Sweden från Gävle i årets Konststafetten.

– Jaa, nu ska jag bryta ny mark igen, säger Misan och plirar med busiga ögon. Hon är solbränd och lite rufsig, nyss hemkommen från en resa med dottern.

– Jag har alltid tyckt om att utforska nya världar. Det finns ju så många och just nu är det pärlandet som tar upp det mesta av min tid. Du kan inte ana vad mycket det finns att upptäcka!

Misan Tejres händer är som såbänkar på våren. Det växer ur dem så att det knakar när nya mönster vill komma fram. Hon har nämligen inte full kontroll över sina skapelser. Ibland överraskar de henne med hur de vill se ut och ibland är det hon som överraskar dem.

Hennes senaste uttryck ville prompt bli tavlor. Hon hade gjort många smycken med tovade inslag. En dag när hon satt och pickade i små ullhjärtan förvandlades de till ansikten. Först låg de bara där på rad och stirrade. ”Vad ska jag göra med er då?” sa Misan för sig själv. ”Gör bilder!” ropade de tillbaka och Misan hakade på.

Nu har bilderna blivit en hel serie av känslostarka figurer. Fresterskan, Lögnaren, Skökan och Ängeln är bara några i raden och alla lika förföriska.

– Den här heter Dåren, säger hon och pekar på en galen figur i ram.

– Han var min första och den säljer jag inte.

När en ung pressfotograf fick se dem på en utställning i höstas stegade han fram och frågade om hon var inspirerad av Ed Hardy.

– Jag tycker att det är vackert med tatueringar, men jag hade inte tänkt så själv.

Nu håller hon på och packar för fullt. Häftiga tavlor, tunga halssmycken och örhängen som porlar likt vattenfall.

Hon är på väg till utställningen i Stockholm och hon ser det som ett nytt äventyr.

För bara tre år sedan var hon med om ett annat äventyr. Då flyttade hon med familjen till ett gammalt hus på en strand i Hamrångefjärden. Hon var klar med stan och längtade ut på landet. I ungefär samma veva som flytten vann hon första priset i en amerikansk bead art-tävling och hennes skapande tog fart på allvar.

Nu har hon både en hisnande utsikt över sjön och egen verkstad hemma.

Hon har också hittat nätverket Hälsike Händer där kvinnliga konstnärer och hantvekare i Gästrikland och Hälsingland jobbar ihop.

Misans intresse för pärlkonst började tidigt. Hon var bara tretton när hon smet in på den barnförbjudna ”A Man Called Horse”.

Hon blev förälskad, fick en helt ny bild av den amerikanska urbefolkningen och såg om filmen säkert tio gånger. Hon började läsa böcker om gamla traditioner, letade efter pärlor och skapade egna smycken.

När punkrocken kom var Misan ung och skapandet tog nya uttryck. Hon började spela trummor i tjejrockbandet Scandal Beauties. De uppmärksammades långt utanför Gävle och vid en spelning på Ritz i Stockholm blev Misan riktigt skakis. Längst framme vid scenen stod Thåström från Imperiet och lyssnade och log.

Det var på en rockturné 1985 tillsammans med bandet Gudibrallan som hon mötte Örjan. De gifte sig, fick barn och skaffade så småningom hundar. Misan började träna och ställa ut sina hundar och längtan efter att flytta till landet började ta form. Det fanns en annan längtan som också låg där och väntade. Hennes fingrar ville skapa.

En dag råkade hon hitta några gamla askar. Hon hade glömt bort att hon hade sparat dem och blev lycklig över sitt fynd. I flera dagar satt hon och bara sorterade pärlor. Det här var när Internet hade kommit och hon upptäckte att det fanns en hel värld där ute för människor med intresse för hantverket ”bead art”. När det blev dags att starta det egna företaget fick namnet bli Misan Sweden.

– Mitt nickname på olika pärlsajter, med tillägget Bead Artist, förklarar hon. Ordet pärlor med prickar fungerar liksom inte på Internet. Bead betyder glaspärlor men det vet inte alla. Det var en som ringde och frågade om jag var säng-artist! fortsätter hon och skrattar högt.

Hon började skapa smycken på nytt och i dag har hon utvecklat dem till riktiga konstverk att pryda både människor, väskor och hus. Och gamla lampskärmar blir som kristallkronor med nya kläder av pärlor.

Efter veckan i Stockholm ser Misan fram emot sommaren. Då tänker hon ställa ut igen, i hyttan i Axmar tillsammans med Hälsike Händer. Men hon tänker också sitta i gungstolen på den nybyggda, stora verandan och blicka ut över sjön.