Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukare får inte hjälp i tid

Den som vill sluta med heroin kan få vänta för länge på hjälp. Landstinget klarar inte vårdgarantin i Gävle.

Alla landsting utom tre klarar vårdgarantin när det gäller att ge heroinmissbrukare som vill bli drogfria läkemedelsbehandling. Det visar en studie vid Malmö högskola. Vården har därmed blivit mer tillgänglig sedan 2006, då bara runt hälften av landstingen klarade vårdgarantin.

Förutom i Gävle får heroinister vänta i sammanlagt mer än sex månader på metadon, subutex eller suboxone i Malmö och Lund i Skåne och i Norrköping i Östergötland.

– Det är i första ledet man får vänta tre till sex månader i Gävle, på att komma till bedömningssamtal, säger Jens Sjölander, utredare på Malmö högskola och en av dem som står bakom studien.

När det gäller att sedan få behandling klarar man i Gävle vårdgarantins gräns på tre månader. I Hudiksvall och Sandviken klarar man även att ge tid för behandlingssamtal inom tre månader.

Jörgen Tranevik, tillförordnad verksamhetschef för länets vuxenpsykiatri, säger att det handlar om en person som har fått vänta 3,5 månader på bedömningssamtalet. Väntan beror på att kommunen inte hunnit bli klar med sin del i samarbetet, som boende och sysselsättning. Just nu väntar ytterligare två personer på sitt bedömningssamtal, men de har inte väntat längre än vårdgarantin.

2006 klarade Gävleborg vårdgarantin överallt, även i Gävle. Annars har läkemedelsbehandlingen i länet blivit bättre sedan dess, med bland annat behandling i egen regi konstaterar Jens Sjölander. Jörgen Tranevik säger att i dag kan nästan alla de cirka 30 som får läkemedel mot sitt heroinmissbruk få vård i länet. Bara två personer får fortfarande hjälp i Uppsala.

Klarar landstingen inte vårdgarantin ska de erbjuda vården på annat håll, men det gör de inte när det gäller att bli av med heroinmissbruk.

– Det är ett brott mot vårdgarantin, säger Jens Sjölander.

I studien skriver de att även om landstingen klarar vårdgarantin är sex månader länge att vänta för den som bestämt sig för att sluta med heroin.

I Danmark ska man få hjälp inom två veckor och det borde vara möjligt även i Sverige tycker Jens Sjölander.

Rolf Karlsson, kontaktperson i Gävle för RFHL, riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, säger att många upplever väntan som för lång i dag, även om den håller sig inom vårdgarantins regler.