Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukare får vård i Kungsgården

SANDVIKEN
Bygg- och miljönämnden har gett grönt ljus för ett behandlingshem i Kungsgården.

Annons
Men bygglovet är begränsat till tre år.
- Hade det inte varit så mycket protester hade det blivit permanent, tror Lars-Göran Edholm, byggnadsinspektör på bygg- och miljökontoret.
Men av de synpunkter som lämnats in till kommunen står det klart att en majoritet av de boende intill det planerade behandlingshemmet är positiva till idén.
Sjukhemmet ska bli ett behandlingshem för avgiftade missbrukare av alkohol eller andra droger. Idén kommer från Åke Eriksson i Kungsgården som sedan 1999 är nykter alkoholist. I ett och ett halvt år har han letat efter ett lämpligt ställe att starta ett behandlingshem. Valet fall på Kungsgårdens sjukhem, där Norråsens vård tills nyligen drev ett sjukhem för äldre.
För någon vecka sedan anordnades ett öppet möte i sjukhemmet och det kom närmare 200 personer. Det visade sig att det fanns ett stort motstånd eftersom många fått för sig att hemmet skulle föra med sig kriminalitet och sänkta huspriser.
Till bygg- och miljökontoret kom i måndags en bunt protestlistor med cirka 300 namnunderskrifter, även om det vid en närmare titt visar sig att många skrivit på flera gånger.
Bygg- och miljökontoret har gett grannarna till det planerade behandlingshemmet chansen att yttra sig om bygglov för den nya verksamheten. 14 hushåll har svarat, fyra vänder sig mot hemmet medan tio har kryssat i att man inte har någon erinran.
Det tillfälliga bygglov som nämnden beslutat om sträcker sig till den sista december 2006. Men innan den planerade verksamheten kan komma igång måste även socialnämnden säga sitt och länsstyrelsen ge tillstånd.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se