Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukarvård i Gysinge

SANDVIKENEkbacken i Gysinge blir ett boende för svårt psykiskt sjuka missbrukare från västra Gästrikland.

Annons
- Meningen är att de ska kunna komma dit en period, från några veckor till flera månader och få verktyg för att bättre klara sitt eget boende sedan, säger Torbjörn Rönnkvist, vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden Västra Gästrikland.
Nämnden beslutade i torsdags att bevilja 1,2 miljoner från landstinget till projektet som till att börja med är treårigt. De pengarna kommer att gå bland annat till att anställa mer personal med kompetens inom både psykvård och missbruk. Sandvikens kommun bidrar å sin sida med 300 000 kronor.
Att kommun och landsting på detta vis går ihop och arbetar med psykiskt sjuka missbrukare är enligt Torbjörn Rönnkvist unikt i Sverige.

Nödvändigt samarbete
Och Christer Gustafsson, en av initiativtagarna, menar att just det samarbetet är en nödvändighet för att komma ifrån att de så kallade dubbeldiagnoserna hamnar mellan olika stolar.
- Psykiatrin tycker ofta att missbruket är störande och försvårar behandlingen av den psykiska sjukdomen. Kommunerna som har ansvaret för missbruket har å sin sida inte kompetens vad beträffar psykbiten. Man tycker ofta att de här personerna förstör för de andra i verksamheterna, säger Christer Gustafsson.
Ekbacken var tidigare ett hem för äldre psykiskt funktionshindrade. Sedan den stora psykiatrireformen genomfördes har sådana personer allt mer fått egna boenden eller tagits om hand i den ordinarie äldreomsorgen.
I dag bor åtta psykiskt sjuka personer på Ekbacken, varav ett par stycken även har missbrukarproblem.
Omställningen till att i första hand bli ett boende för de senare kommer att ske successivt från årsskiftet. Först ska den efterfrågade personalen hittas.

Inget krav på nykterhet
Ekbacken kommer inte att bli något behandlingshem med krav på absolut nykterhet.
- Ofta har just nykterhetskraven gjort att man inte lyckats fånga in de här personerna och därmed inte heller haft möjlighet att arbeta med den psykiska störningen, säger Torbjörn Rönnkvist.
Christer Gustafsson påpekar också att med psykiskt sjuka är det inte bara att sätta igång med tolvstegsprogrammet som är ett vanligt sätt att behandla missbrukarproblem.
- Det skulle bara framkalla stress och ännu värre problem för vissa psykiskt sjuka, säger han.
I stället betonar han vikten av mänsklig värme och bra fritidsaktiviteter.
- Någonstans finns det någonting som även en väldigt trasig människa har tyckt om att göra. Då gäller det att hitta tillbaka till det och skapa positiva kickar, säger Christer Gustafsson.
Boenden för missbrukare brukar inte alltid mötas positivt av omgivningen.
- Folk blir rädda att de ska gå runt på byn och förstöra och skräna, men jag kan säga att de personer som det blir fråga om nu knappt kommer att synas. De mår helt enkelt för dåligt för det, säger Christer Gustafsson.