Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade förlamad - nu ska gärningsmannen få vård

Den 43-årige Gävlebon misshandlade den till hälften förlamade 21-åringen så att dennes näsben knäcktes och hörseln blev nedsatt.
Nu skickas 43-åringen till behandlingshem där han ska genomgå 12-stegsprogrammet.

Annons

Det var den 3 mars i år som 43-åringen misshandlade den funktionshindrade 21-åringen i dennes lägenhet, i Hofors.

Utredningen har visat att 43-åringen var väl medveten om 21-åringens tillstånd – men han valde ändå att ge sig på honom. Tingsrätten dömer honom för grov misshandel.

Vid samma tillfälle gav han sig på en annan man i lägenheten. Han slog mannen så att dennes ögon svullnade igen och två tänder satt löst. I det fallet döms han för misshandel.

Han döms att betala 22 000 kronor i skadestånd till 21-åringen och 11 000 till den andre mannen.

Trots att utredningen visar på motsatsen har 43-åringen hävdat att våldet utövades i självförsvar, att han blev angripen av de två männen.

Den 43-årige mannen förekommer under 12 avsnitt i belastningsregistret, varav ett flertal rör våldsbrott. Senast dömdes han till ett års fängelse han för grov kvinnofridskränkning.

Straffvärdet för de brott han nu dömts för ligger på ett år och två månaders fängelse.

Men det blir inget fängelse.

Han skickas istället till två olika behandlingshem. På det första ska han genomgå Anonyma alkoholisters 12-stegprogram under två månader.

Därefter skickas han till ett annat behandlingshem där det blir fördjupning programmets olika steg. Där kommer han att vistas på heltid i tre månader, för att sedan stegvis flyttas över till en så kallad ”utslusslägenhet”.

Totalt omfattar vårdtiden ett år och två månader och ska kombineras med skyddstillsyn.

Mer läsning

Annons