Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade mamman och dottern när de inte bar slöja – nu får mannen fängelse

Mannen tvingade sin sambo och hennes dotter att bära slöja. De fick heller inte prata med svenskar. När de inte lydde blev de misshandlade.

Mer läsning: Här hittar du alla artiklar i GD:s serie om hederskultur

En Gävlebo i 45-årsåldern har dömts till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning på sin sambo och för att ha misshandlat sina styvbarn. Mannen har vid ett tillfälle med flit backat på kvinnan så att den öppna bildörren träffade henne och sedan kört därifrån. Innan han backade på kvinnan hade han i bilen dragit henne i håret och slagit henne i ansiktet.

Han har, inför kvinnans son, hållit en kniv mot hennes bröst. Kvinnan hade då ryggen mot en vägg.

Läs även: GD granskar hederskulturen – problemet väl utbrett i Gästrikland

Mannen har vid ett annat tillfälle hållit kvinnans handflata ovanför ett brinnande ljus. Han har flera gånger misshandlat henne på andra sätt.

Mannen tvingade henne att bära slöja och hon förbjöds att gå i byxor, använda smink och ha en egen telefon.

Även kvinnans tonåriga dotter har blivit misshandlad. Mannen har tvingat henne att bära sjal eller slöja, förbjudit henne att prata med svenskar och krävt att hon ska komma hem direkt efter skolan.

När hon vägrat bära slöja, pratat med svenskar och inte kommit hem direkt från skolan har mannen straffat henne med örfilar och genom att dra henne hårt i håret.

Mannen har också vid flera tillfällen misshandlat kvinnans tonårige son.

I domen står: "Det våld han utövat mot dem synes ha varit del i ett försök att kontrollera och kuva dem och få dem att inordna sig efter extrema och stränga regler som han själv satt upp."

Mannen själv förnekade till samtliga brott och menade att kvinnan och barnen anklagade honom som en hämnd för att han lämnat familjen. Mot sitt nekande dömdes mannen till ett års fängelse.

Han är tidigare ostraffad.