Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade vittnade i rätten

SANDVIKENI går var det handikappade Marina Bodells och Ola Janssons tur att vittna mot den 23-årige man som som ska ha misshandlat och trakasserat dem på Jerntorget. Även Hasse Persson, som ingrep, samt fem övriga vittnen var kallade.

23-åringen förnekar misshandeln av de handikappade, men erkänner att han ofredat dem.
Anledningen till ofredandet skulle främst ha varit provokation från Ola Jansson. Ola Jansson å sin sida berättade att han aldrig förstod vad som hände eller varför, att han var så rädd när 23-åringen och ytterligare en person bar omkring honom i armar och ben på torget att han inte vågade skrika eller säga något. Han såg inget eftersom han hade tappat sin glasögon.
- Det enda jag hör är Marinas röst. Hon skriker att de ska sluta. Jag hör inget annat, sa han under förhöret.

Många åhörare
Många hade kommit för att lyssna till gårdagens rättegång.
Anspänningen blev så stor hos Marina Bodell att vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand var orolig för att hon skulle få ett epileptiskt anfall.
Eftersom rätten inte kunde hitta något lagligt skäl till lyckta dörrar under förhöret vädjade åklagaren till allmänheten att de under förhöret av Marina Bodell skulle lämna rättssalen. Så blev det också.
Hasse Persson lider fortfarande av de omfattande skadorna från misshandeln och är fortfarande sjukskriven. Han har ständig ryggont, har ofta huvudvärk och yrsel. En stor bula syns fortfarande i pannan.
Han har ärr och märken efter ett rejält bett från 23-åringen. Han säger att minnesbilder från händelsen fortfarande dyker upp med jämna mellanrum.
- Jag funderar mycket, tänker på vad som kunde ha hänt. Det hade kunnat sluta hur som helst. Det är väl det som gör att jag har sömnsvårigheter nu, sa han.
- Varför gick du inte bara därifrån? undrade hans försvarare advokat Lars Häggström.
- Men det kunde jag ju inte när jag såg att de var handikappade. Sen kunde jag inte komma upp från backen, sa han.
Även bussresan från Ålandsbåten till Sandviken avhandlades. 23-åringen ska då ha slagit Ola Jansson för att han satt sig på fel plats i bussen och för att han "flinat" åt 23-åringens flickvän.
En yngling i röd tröja omnämndes av flera vittnen som aktiv deltagare i misshandeln. Ett vittne uppgav bland annat att 23-åringen hållit i Hasse Persson medan ynglingen i den röda tröjan flera gånger sparkat honom i huvudet och ansiktet.

14-åring
Ynglingen tros vara den då 14-årige pojke som ska ha varit med vid misshandeln på torget. Eftersom pojken vid händelsen inte var straffmyndig, har han inte kunnat åtalas tillsammans med 23-åringen. Han var däremot kallad att vittna vid förhandlingen. Men han kom inte.
I ett telefonsamtal under rättegången mellan pojkens mamma och domaren i målet, tillförordnade lagmannen Curt A Berg, uppgav mamman att hon inte kunde förmå sin son att inställa sig i rätten. Rättegången fortsätter på söndag.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se