Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlades grovt vid manifestation

En 18-årig man blev svårt misshandlad vid en högerextrem manifestation på Stortorget. Högerextremisterna slog och sparkade honom och spetsade honom med fanor. När polisen kom till platsen fick de använda pepparspray för att skingra våldsmännen.

Åtta personer från den högerextrema organisationen Svenska motståndsrörelsen hade en manifestation på Stortorget i går på eftermiddagen. Två av dem ställde sig utanför Åhléns med gröna fanor.
Samtidigt delade andra ut flygblad med invandrarfientligt innehåll och en webbadress där nazismen hyllas öppet. En av deltagarna filmade hela tiden manifestationen.

Två kvinnor och en man närmade sig demonstranterna. Plötsligt plockade den ena kvinnan fram en mobiltelefon och började filma dem. En av demonstranterna gick då fram till kvinnan, tog hennes mobil och slängde den i marken.
– Killen i hennes sällskap la sig i och då flög männen på honom allihop, berättar en torghandlare med ett stånd i närheten.
– De slog och sparkade honom och spetsade honom i magen med fanorna. Det var en brutal misshandel. Hundra personer tittade på utan att göra något.

Ett annat ögonvittne berättar:
– De var otroligt aggressiva och jag tänker på alla familjer med barn som fick se vad som hände.
Polisen larmades till platsen.
– Men då var misshandeln redan över. Männen stod på sina vanliga platser utanför Åhléns som om ingenting hänt. Mannen som misshandlades hade gått därifrån med blodig mun, säger torghandlaren.

Männen vägrade lämna platsen och gjorde motstånd när polisen försökte skingra dem.
– Polisen fick använda pepparspray för att få dem därifrån, säger torghandlaren.
På sin hemsida ger högerextremisterna sin version av händelsen. Enligt dem berodde aggressionen på att antifascister stört deras manifestation.

Bråket med polisen ska ha startat när de försökte hindra patrullen från att gripa en ledare.
De skriver att de efter händelsen började dela ut flygblad till hushåll och sätta upp klistermärken runtom i Gävle.

En 33-årig man greps och anhölls under eftermiddagen misstänkt för grov misshandel.
– Han ska ha slagit killen med ett betongliknande föremål och även sparkat på honom när han låg på marken, säger Kalju Poltrago, jourhavande förundersökningsledare.
Offret fördes till sjukhus men fick enligt polisen inga allvarliga skador.