Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlades i fosterhem

Beskedet att barn som vanvårdats i fosterhem inte får ekonomisk ersättning av staten upprör.

– Det som hänt är en skamfläck för landet, säger Yasmin Mossberg som var nära att strypas av sin fostermamma.

Efter all kritik är regeringen beredd att diskutera frågan på nytt.

Gävlebon Yasmin Mossberg är en av tusen svenskar som intervjuats i samband med regeringens Vanvårdsutredning. Utredarna har träffat män och kvinnor som berättat om hur de utsatts för fysiska och psykiska övergrepp och försummats av sina fosterfamiljer.

– Jag ser ersättningen som en form av skadestånd, säger Yasmin Mossberg.

Hon var bara två-tre månader gammal när hennes unga mamma övergav henne. Mamman sa att hon skulle ut och köpa cigaretter men valde att aldrig mer komma hem.

– Hon åkte till Stockholm och lämnade mig hos morfar. Det funkade såklart inte, han hade ju ett jobb att sköta.

Yasmin Mossberg blev satt på barnhem och kom så småningom till en fosterfamilj i Fegen i Hallands län.

Men i oktober 1960, när Yasmin var två och ett halvt år gammal, avbröts placeringen.

Det hela började med att fostermamman ringde polisen och berättade att en okänd man tagit sig in i huset och försökt döda flickan.

Händelsen blev en stor nyhet. I bland annat Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning beskrev fostermamman hur inkräktaren hade hotat henne med kniv och sedan gett sig på Yasmin och nära nog strypt henne. Fostermamman hade till slut slagit inkräktaren med en spiskrok för att rädda flickan.

– Jag tänkte inte på mig själv, bara på flickan, sa kvinnan till tidningen där hon poserade på bild med Yasmin i famnen.

Den tvååriga flickan är blå-slagen under ena ögat och har märken efter strypförsöket runt sin lilla hals.

Men kvinnans historia var en ren lögn. Två dagar senare löd rubriken i Göteborgs-Tidningen: Fostermodern hade misshandlat flickan.

För polisen berättade kvinnan att allt började när den lilla flickan inte ville äta sin morgongröt. Yasmin slog skeden ur handen på fostermamman som svarade med att slå barnet under ögat. När Yasmin började gråta ville kvinnan få tyst på flickan och drog åt den handduk som virats runt halsen som haklapp.

Enligt läkare måste Yasmin ha blivit medvetslös snabbt av fostermammans strypgrepp.

Det visade sig att fostermamman hade nekats att ta emot ett fosterbarn i sin förra hemkommun.

– Hon hade dessutom fått sluta ett jobb på ett sanatorium för att hon inte hade rätt handlag med barn.

Hon tittar på en bild som publicerades i samband med tidningsskriverierna. En storögd, allvarlig flicka som tittar in i kameran medan hon kramar hårt om sin nalle.

– Undra vad jag tänkte. Var det där verkligen första gången som min fostermamma gav sig på mig?

Placeringen i fosterhemmet avbröts och Yasmin hamnade på barnhem en period innan hon fick komma till en äldre släkting.

– Jag tror det var hennes man som ville ta hand om mig. Jag hade det ganska bra där de första åren medan de var gifta.

Men paret skiljdes och kvinnan, som nu bodde själv med Yasmin, började slå henne och lämnade flickan själv ibland om kvällarna.

– I och med att det var en släkting till mig så var kontrollerna inte så noga om hur jag hade det. Tyvärr finns det ingen dokumentation alls, så vad som hände mig där är min egen utsago. Min släkting är död idag.

I helgen kom så regeringens besked att de barn som vanvårdades i fosterhem under åren 1920 till 1980 inte kommer att få någon ekonomisk ersättning. Detta trots att den egna utredningen föreslog en ersättning på 250 000 kronor.

Beslutet möttes av starka reaktioner från drabbade som räknat med att utredarens förslag skulle bli verklighet. Dit hörde till exempel Yasmin Mossberg som inte är speciellt intresserad av en ursäkt.

– Många i regeringen var inte ens födda på 1960-talet. Vad ska de be om ursäkt för? Det betyder ingenting. De som ska be om ursäkt är de som i dag fattar fel beslut som gör att barn far illa, säger hon.

I går kväll kom så beskedet att regeringen är beredd att diskutera ersättningsfrågan på nytt. Detta sedan S, MP och V meddelat att partierna tänkte agera i riksdagen för att få till en ändring av beslutet. Beskedet stöddes av Sverigedemokraterna.

– Har de ett förslag som klarar rättssäkerheten, som är rättvist och som innebär att ingen känner sig sviken på nytt, då vill jag gärna lyssna in det förslaget, säger statsråd Maria Larsson, KD.