Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöjda med järnvägsdragning

SKUTSKÄRDet blev en något avslagen stämning på informationsmötet i går kväll om den föreslagna järnvägsdragningen mellan Skutskär och Furuvik. M

edora samfällighetsförening hade bjudit in representanter från Stora och Banverket till Bultbostugan i Skutskär. Men eftersom ingen från Banverket kom kanske många frågor förblev obesvarade.
Förslaget, som förordas av både Skutskärs och Gävle kommun innebär bland annat att spåren dras över den gamla Medoratippen där mycket kvicksilver lagrats genom åren. Medora samfällighetsförening, som är remissinstans, har motsatt sig förslaget.
- Vi är oroliga för vad som kan hända om det frigörs kvicksilver och andra tungmetaller från tippen när de gräver, säger Gun Eriksson i Medora samfällighetsförening.

Inga spår
Per Malmström, platschef vid Stora var dock inte märkbart orolig över kvicksilvret.
- Det finns inga spår, inte något mig veterligen, som säger att det har läckt från tippen. Det ligger heller inget vattenflöde runt, säger han.
Föreningen vill i stället för dragningen över tippen att den befintliga järnvägen ska rustas upp och eventuellt byggas ut.
- Men jag tror tyvärr att de redan har bestämt sig. Det verkar så och det känns inte bra, säger Gun Eriksson.
I höst fattar Banverket beslut om vilket alternativ man kommer att göra järnvägsplan på.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se