Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöjet jäser bland lärarna

SANDVIKEN
Tillsättningen av de nya gymnasierektorerna i Sandviken upprör. I går hölls ett öppet möte på Bessemer för skolpersonalen i Sandvikens gymnasieskola.

- Jag vet att ni är många som är väldigt upprörda. Det jäser bland lärarna just nu, sa Kerstin Alm, fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund, LR, som fanns med på mötet.
Gefle Dagblad har tidigare berättat att antalet rektorstjänster minskar från fem till tre inför kommande läsår. I onsdags blev det känt att endast en av de nuvarande fem rektorerna får fortsätta, Inga-Lisa Fahlén-Karlsson. Två byts alltså ut, Mats Berglund och Gun-Britt Johansson. Det är något som väcker starka känslor.
Att beslutet sedan, enligt Kerstin Alm och många av gårdagens mötesdeltagare, inte tycks vara förankrat hos personalen har spätt på ilskan. Många arga röster hördes i Bessemers aula i går.

Mycket besvikna
- Vi är mycket besvikna. Mats Berglund, har fungerat mycket bra och är någon som vi har väldigt stort förtroende för. Vi på byggprogrammet vill inte ha något rektorsbyte. Det är väldigt fult att göra så här mot Mats och det är skamligt mot personalen som går hem nu och inte vet vad som händer i höst, sa Ingemar Lenströmer.
Så sent som på fredagseftermiddagen informerades facken om förslaget, berättade Kerstin Alm.
- Vi hade förväntat oss en diskussion med arbetsgivaren men det har vi inte haft. I stället fick vi förslaget och uppmaningen att vi skulle hålla tyst fram till tisdagen då beslutet skulle tas. Vi ställdes inför fullbordat faktum efter fem på fredagen då det var för sent att göra något, sa Kerstin Alm.

"Den röda tråden"
Gefle Dagblad lyckades i går inte nå skolcheferna Bo Broman och Barbro Berglind. Men på kommunens hemsida försvarar de den nya rektorsorganisationen.
Den nya organisationen med de nya rektorerna ska förbättra möjligheterna i den skolplan som kallas den röda tråden.
Innebörden av "den röda tråden" efterfrågades av flera av gårdagens mötesdeltagare.
- Jag vet inte vad den är. Jag ser ingen tråd, bara rött, sa Kerstin Alm.
Skolpersonalen enades i går på mötet om att tillsammans skriva ett protestbrev till skolcheferna.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se