Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstankar om fler övergrepp

GÄVLEDen 21-årige sandviksbo som gripits i Thailand misstänkt för sexuella övergrepp på en liten flicka är misstänkt för liknande brott i Sverige.

Annons
På fredagen blev det känt att han är skäligen misstänkt för sexuellt ofredande mot en elvaårig flicka ombord på en Finlandsfärja i slutet av november förra året.
Enligt vittnesuppgifter har han "försökt pussa" elva-åringen, vars föräldrar larmade besättningen. Därefter identifierades sandviksbon av polis när han landsteg i Stockholm.
- Vi ska vidta vissa åtgärder, säger Sune Bergström, utredningschef vid polisen i Sandviken.

"Jag gjorde det"
För tidningen Expressen, som besökt polisstationen i Chiang Mai i norra Thailand, berättar 21-åringen om övergreppet mot den sexåriga thailändska flickan.
- Jag gjorde det, säger han till tidningen.
GD berättade i torsdags om misstankarna att 21-åringen under ett restaurangbesök dagen före nyårsafton lockat in sexåringen på en toalett där han förgripit sig på henne. Efteråt upptäcktes han och misshandlades av uppretade matgäster.
Sandviksbon är inte tidigare dömd av vare sig Sandviken eller Gävle tingsrätt för minsta förseelse.
Trots de nya uppgifterna att 21-åringen är skäligen misstänkt för minst ytterligare ett övergrepp är personer som träffat mannen oförstående till att han överhuvudtaget är brottsmisstänkt.
- Jag är överraskad, säger en lärare vid gymnasiet i Sandviken som 21-åringen gick på.
Läraren kommer inte heller ihåg att det fanns problem kring mannen under dennes studietid.
- Jag kände honom inte privat utan såg honom i skolsituationer. Han var rätt så ambitiös, gjorde det han skulle utan att nå några toppresultat. Jag fick intrycket att han var tystlåten, berättar läraren.

Vill ha juridiskt ombud
Andra personer förstärker bilden av en något tillbakadragen person, men för den skull inte mobbad, som "inte sa så mycket":
- Jag umgicks inte mycket med honom. Men det var inga problem, säger en tidigare elev som gått i 21-åringens klass sedan ettan på lågstadiet.
Under fredagen hade en konsulär handläggare vid svenska ambassaden i Bangkok telefonkontakt med 21-åringen, som var fortsatt inlåst på polisstationen i Chiang Mai.
- Han vill ha hjälp med att anlita ett juridiskt ombud, säger Nina Ersman på Utrikesdepartementets presstjänst, som också tillägger att 21-åringen sagt sig ha egna pengar att betala advokaten med.
Hur har han behandlats?
- Han säger att maten är god.
Erkänner han sig skyldig?
- Det vill jag inte kommentera, eftersom det är en sak mellan honom och hans ombud, säger Nina Ersman.
Kammaråklagare Ann-Marie Sjöberg är förundersökningsledare i utredningen om det påstådda sexuella ofredandet på en Finlandsfärja.
Eftersom 21-åringen nu är gripen misstänkt för ett avsevärt allvarligare brott kan anmälan där den elvaåriga flickan är målsägare komma att avskrivas.
- Det kallas att förundersökningsbegränsa. Nu avvaktar jag, säger Ann-Marie Sjöberg.
Innebörden är helt enkelt att 21-åringen i Thailand riskerar att dömas till ett betydligt strängare straff än vad en fällande dom för sexuellt ofredande i Sverige skulle ge.
Den 11 januari kommer 21-åringens mål att tas upp inför en thailändsk domstol. Om han fälls enligt de nuvarande misstankarna riskerar han mellan fyra och 20 års fängelse.

MATS HEDSTRÖM