Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänks ha stött terrordåd

GÄVLE Säpo deltog i förhören med med Riyad Al-Duhan i måndags.
Anledningen var hans koppling till en omfattande terroriststutredning under 2004 och att motivet bakom attacken i måndags tros vara politiskt och religiöst.


Gävlepolisen ville att Säpo skulle delta i förhöret med imamen. Redan från börjande behandlade utredarna överfallet som ett möjligt politiskt och religiöst brott.
Det finns två anledningar. En är situationen i Irak som präglas av hårda strider mellan sunni-muslimer och shiamuslimer. Imamen i Gävle är sunnit men ska framförallt ha predikat mot den amerikanska truppnärvaron i Irak.

Den andra anledningen till att Säpo kopplades in är att imamen förhördes när två män fälldes
för förberedelse till terroristbrott i oktober 2005. Männen, som bodde i Stockholm och Malmö, skulle ha samlat in pengar för att bekosta Ansar al-Islams terroraktioner. Flera personer som besökt en fredagsbön i moskén i Gävle sa att imamen Riyad Al-Duhan bett de närvarande att skänka pengar till självmordsbombarnas anhöriga. Imamen förnekade kategoriskt att han haft med männens verksamhet att göra. Att han träffat den ene av dem berodde på att denne sökt honom i en viktig fråga.
Fortfarande i går var det Gävleåklagaren Christer Sammens som ledde utredningen. Han var införstådd med att motivet kunde vara religiöst.

Ett av Ansar al-Islams terrordåd drabbade de kurdiska partierna KDP:s och PUK:s partihögkvarter i Arbil i norra Irak i februari 2004. En Gävlebo fanns bland de skadade. Över 100 personer omkom. Såvitt känt var samtliga som dödades kurder.

Mats Hedström