Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt flyktingsmugglare utlämnas

SANDVIKEN
Den 36-årige sandviksbo som misstänks för flyktingsmuggling utlämnas till Australien inom tre veckor. Det beslutade regeringen i går.

Annons
Nu väntar rättegång i Australien.
Mannen misstänks ha organiserat den båtresa som slutade i en katastrof utanför Java för två år sedan. I oktober 2001 sjönk fartyget Siev X fylld med flyktingar från främst Irak och Afghanistan på väg från Indonesien till Australien.
Cirka 350 människor drunknade, bland dem 146 barn.
I maj i år häktades den 36-årige irakiske medborgaren i sin frånvaro i Australien. Samma månad greps han av polis och har sedan dess suttit bakom lås och bom i häktet i Gävle misstänkt för människosmuggling, organisering av människosmuggling och penningtvätt. Mannen bodde vid gripandet i Sandviken. Han kom till Sverige som kvotflykting och sedan februari i år har han permanent uppehållstillstånd.
I somras begärde det australienska justitiedepartementet 36-åringen utlämnad till Australien. I Sverige har ärendet sedan dess vandrat till högsta domstolen. Där beslöts nyligen att följa justitiedepartementets begäran. Nu verkställs det beslutet av den svenska regeringen.
36-åringen har själv motsatt sig en utlämning. Väl i Australien kommer han att utvisas till Irak, tror han. Där riskerar han förföljelse. En utlämning skulle även betyda att han förhindras att återförenas med sin familj, hävdar han.
Under den tid han suttit häktad har mannen gjort tre självmordsförsök.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se