Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för våldtäkt mot barn - satt på fri fot

Mannen misstänks ha utnyttjat ett närstående barn sexuellt i mer än tio år.

I går begärdes han häktad av åklagare, men tingsrätten släppte honom på fri fot.

- Jag hade inte förväntat mig det beslutet, säger åklagare Birgitta Fernlund.
Mannen greps och anhölls i tisdags. Enligt åklagaren har de sexuella övergreppen pågått mellan 1 januari 1999 och 5 juli i år.
Trots att gärningarna är likvärdiga rubriceras de olika före och efter 31 mars år 2005.
- Då kom en ny formulering i brottsbalken som gjorde att det som tidigare kallats sexuellt utnyttjande av minderårig blev våldtäkt mot barn, säger Birgitta Fernlund.
Hon anser att mannen är misstänkt för dessa brott på sannolika skäl. På fredagen begärde hon att han skulle häktas eftersom han kan återfalla i brott och försvåra utredningen.
Advokaten meddelade tingsrätten att den misstänkta mannen förnekar brott och bestrider häktningsskälen. Tingsrätten gjorde bedömningen att mannen inte är misstänkt på sannolika skäl och släppte honom därför på fri fot.
- Det innebär inte att han är avförd från alla misstankar. Förundersökningen fortsätter och jag anser fortfarande att han är misstänkt på sannolika skäl, säger Birgitta Fernlund.
Beslut om åtal dröjer och beror på vad som kommer fram i utredningen. I dagsläget är det inte givet att åtal kommer att väckas mot mannen.
Häktningsförhandlingen hölls bakom lyckta dörrar. Hur gammal mannen är och vilken relation han har till barnet är oklart.