Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt förbabymisshandelvill ha skadestånd

Den tre månader gamla pojken hade 13 benfrakturer.
Föräldrarna häktades men släpptes sedan i brist på bevis.
Åklagaren vägrar att lägga ner utredningen men mamman vill trots det ha ersättning för tiden som hon satt häktad.

Det var den 3 februari föra året som ett föräldrapar anhölls och sedan häktades som misstänkta för att ha misshandlat sin tre månader gamle son. Läkare hade upptäckt att den lille pojken hade 13 frakturer och mamman och pappan misstänktes därför för grov misshandel.

Båda två nekade till att de burit hand på pojken och efter en tid försattes först kvinnan och sedan mannen på fri fot i brist på bevis. Spädbarnet och kvinnans två andra barn placerades av socialtjänsten i två olika familjehem. Efter att hon försattes på fri fot har hon kämpat för att åter få vårdnaden om barnen, men utan resultat.

Åklagaren Mikael Hammarstrand har sagt att han inte kommer att lägga ner förundersökningen i första taget. Han har tidigare förklarat för GD att preskriptionstiden för grov misshandel är 15 år och att han kommer att vänta tills dess att någon av föräldrarna berättat vad som hänt innan han bestämmer sig för om utredningen ska läggas ner eller om det ska väckas åtal.

Den 26-åriga mammans advokat har nu skrivit till Justitiekanslern, JK, med ett yrkande om att hon ska få ersättning för den tid som hon suttit häktad. Advokaten påpekar att fallet blivit mycket uppmärksammat i media. Trots att förundersökningen inte är nedlagd vill mamman att JK gör ett undantag och betalar ut 45 000 kronor det lidande som hon har fått utstå.