Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt IS-rekryterare kan ha kopplingar till Gävle

En man i 45-årsåldern har i dag gripits av Säpo. Mannen misstänks vara rekryterare för Islamiska staten. Det kan finnas kopplingar till Gävle.

UPPDATERING: Utredningen har lagts ned mot Örebroimamen

– Jag har en svag aning om det, ja , säger Ronnie Jacobson, åklagare för Riksenheten för säkerhetsmål.

Han hänvisar till Säkerhetspolisen men där får GD inga ytterligare uppgifter för tillfället.

Den 45-årige mannen är anhållen misstänkt för brott mot lagen för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrott. Även en av mannens söner greps men släpptes kort därefter.

Att den nu gripne mannen i Örebro och imamen i Gävle, Abo Raad, på något sätt är bekant med varandra syns på Abo Raads facebooksida där Abo Raad kommenterat gripandet i allmänna ordalag. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer utan avvaktar utredningen.

– Jag har precis haft ett samtal med åklagaren, berättar Abo Raads son, Raad Al-Duhan. Jag berättade för honom att det här stämmer inte, jag känner mannen väl. Rekrytering sker via sociala medier där folk blir hjärntvättade. Jag träffade den här mannen i förrgår. Han var här i Gävle och vi fikade tillsammans.

Gefle Dagblad har tidigare skrivit om Ali Abdallah Al Ganas hyllningar till stupade IS-krigare. Al Ganas var då kontaktperson på Gävles islamiska center.

LÄS ÄVEN: Här är tv-intervjun med Al Ganas.

LÄS ÄVEN: Har inte längre någon formell roll i moskén.