Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt JO-anmäler åklagaren

GÄVLE
Den 28-årige gävlebon misstänks för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.

Annons
Under måndagen svarade han med att anmäla åklagare Birgitta Fernlund till justitieombudsmannen, JO, för att hon som 28-åringen anser inte lett utredningen på ett opartiskt sätt.
Sin tidigare sambo, en 22-årig kvinna som är mamma till deras gemensamma barn, anmälde 28-åringen till Gävlepolisen för falsk tillvitelse. Alltså att hon ska ha ljugit för polisen om honom.

Stor sekretess
I förra veckan kunde Gefle Dagblad rapportera om utredningen mot 28-åringen, som pågått under flera månader men omgetts av stor sekretess.
Enligt misstankarna ska 28-åringen ha våldtagit och på andra sätt kränkt sambon under två års tid, något han nekar till. 28-åringen menar i sin JO-anmälan att åklagarens struntat i reglerna för hur en förundersökning ska bedrivas:
"Under förundersökningen har inga vittnen som kan styrka min version blivit hörda", hävdar 28-åringen bland annat i sin anmälan.

Tjänstefel
Enligt lagen om förundersökning ska inte bara omständigheter som visar på den misstänktes skuld, utan även fakta som friar honom, tas fram av polis och åklagare. 28-åringen anser att Birgitta Fernlund begått tjänstefel.
JO kommer nu att begära ett yttrande från Birgitta Fernlund innan han tar ställning till om undersökningen skötts på rätt sätt.
Eventuella misstankar om tjänstefel ska utredas av riksåklagaren.
Åtal mot 28-åringen skulle egentligen redan ha väckts. Men under fredagen förordnades en försvarare som ska ges möjlighet att träffa sin klient, läsa förundersökningen och komma med synpunkter på eventuella, kompletterande förhör.
Förundersökningen är fortfarande inte offentlig förrän då - Gefle Dagblad har därför inte kunnat granska vare sig bevisningen mot 28-åringen eller hans försvar.
Åklagare Birgitta Fernlund befann sig i går på tjänsteresa och har inte gått att nå för en kommentar.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se