Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt mordbrand i rätten

SANDVIKEN
I går var det rättegång mot den 30-årige man som misstänks ha anlagt en brand i en lägenhet i Björksätra.

Han kunde vid rättegången varken erkänna eller förneka brott eftersom han vid tillfället var starkt påverkad av bland annat amfetamin och rohypnol.
Han stod också åtalad misstänkt för försök till grov mordbrand.
Båda händelserna ska ha ägt rum den 28 april i år.
30-åringen var då inne i en längre period av tungt missbruk.
- Den sista månaden innan de här händelserna befann han sig i starkt missbruk av amfetamin, rohypnol och alkohol. Så han har inga minnesbilder av vad som hänt, sa hans advokat Bengt Hennel under rättegången.

Flera vittnen
Kammaråklagare Mikael Hammarstrand hade dock kallat flera vittnen som tillsammans med sammanlagt fem målsäganden kunde hjälpa till att ge en bild av händelseförloppet. Ett av vittnena uteblev men visade sig vara häktad i Gävle. Även han kunde dock lämna sitt vittnesmål efter att ha skjutsats av polis från Gävle till Sandviken.
Den kvinna vars lägenhet totalförstördes fanns i tingsrätten. Hon berättade att hon gick ut vid lunchtid den 28:e april för att gå hem till ett par vänner.
Hon kunde inte hitta nyckeln så hon lämnade dörren olåst.
Till vännerna kom så småningom också 30-åringen.
Flera personer vittnade om att han där uppträtt förvirrat. Enligt kvinnan ska han bland annat ha uppmanat henne att gå hem och titta i lägenheten.
- Han pratade om brända lik, hårtussar och benflisor, berättade hon för tingsrätten.
Hon blev rädd och vågade inte själv åka till lägenheten. Först dagen därpå fick hon reda på att lägenheten totalförstörts av en brand.
Åklagaren redogjorde under rättegången även den tekniska bevisningen som pekar mot att branden i lägenheten anlagts.

Grov mordbrand
30-åringen är också åtalad för försök till grov mordbrand, en åtalspunkt som även den behandlades under fredagens rättegång.
Mannen krävs också på skadestånd av flera målsäganden. Bostadsbolaget Sandvikenhus kräver till exempel 400 000 kronor i skadestånd. Kvinnan som bodde i den totalförstörda lägenheten vill ha knappt 90 000 kronor.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se