Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt prejning läggs ner

Förundersökningen om den misstänkta prejningen av småbarnsmamman har lagts ned.

– Det går inte att bevisa att krocken var medveten, säger Therese Stensson, åklagare.

Den 16 juni inträffade en krock på E4 i Gävle som fick stor medial spridning och diskuterades flitigt i kommentarsfält och i olika nätforum.

Småbarnsmamman som körde en av bilarna hävdade nämligen att föraren i den andra bilen, en man i 30-årsåldern, avsiktligt hade prejat henne av vägen efter att han och hans vänner först applåderat och gestikulerat åt kvinnan.

Men det var mannens bil som voltade av vägen.

Föraren blev anmäld och misstänkt för försök till grov misshandel och vårdslöshet i trafik.

Själv hävdade föraren att han hade förlorat kontrollen över bilen och pratade, åtminstone inledningsvis om att det kunde bero på punktering.

I går, snart två månader efter händelsen, beslutade kammaråklagare Therese Stensson att förundersökningen skulle avslutas.

– Det går inte att motbevisa att det var en olyckshändelse, säger hon.

Går det att motbevisa att det var medvetet?

– Jag måste bevisa att det var medvetet för att det ska vara ett brott.

Vad är det som stödjer mannens berättelse om en olycka?

– Det finns vittnesuppgifter från en person som befann sig i en bil bakom. Han berättade att mannens bil först hade fått ett kast till vänster när den skulle köra om, och att den sedan kastades tillbaka. Det talar för en olyckshändelse. I övrigt är det ord mot ord.

Mannen uppgav först att han punktering kunde ha orsakat olyckan, vilket motbevisades av den tekniska undersökningen – hur ser du på det?

– Det finns säkert olika uppgifter om vad han har sagt i media och i polisförhör. Jag utgår från förhören och där berättar han bara att han förlorade kontrollen över bilen, och att det kan ha berott på punktering, vilket inte är så uppseendeväckande.

Enligt vittnen, som uppger att han höll hastighetsgränsen på 110 kilometer i timmen, ska de inblandade bilarna ha hållit högre hastigheter.