Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt rånare fick hjälp?

GÄVLEDen rysktalande man, som är häktad misstänkt för väpnat rån mot tivolit på Havsfesten, hade en medbrottsling.- Det är jag övertygad om. Han hade definitivt en medhjälpare, säger Anders Eriksson, utredare vid närpolisen i Gävle.

Annons
Enligt informationer till Gefle Dagblad sågs medbrottslingen senast vid butiken Matnära på Öster när han flydde till fots.
- Den uppgiften har jag också, säger Eriksson.
Ännu har den okände mannen inte kunnat gripas. Sannolikt befinner han sig långt från Gävle.

Falsk identitet
Utredarna har slagit fast att den rånmisstänkte man, som anställda vid tivolit själva grep sedan han avlossat en luftpistol mot en kvinna, inte är den han säger sig vara.
Enligt passet, som anger ett estniskt namn, är den rånmisstänkte 21 år. Estnisk polis har redan konstaterat att passet inte är giltigt och antagligen förfalskat. Gävlepolisens hypotes är att mannen är en statslös ryss och känd kriminell som flera gånger dömts för brott i Estland, bland annat rån och dokumentförfalskning.
Om hypotesen stämmer finns fingeravtrycken registrerade i Estland. Besked väntas från Tallinn inom kort.
Rånet mot Havsfesten på Alderholmen är bara det senaste bland både grova och mindre grova brott som baltiska medborgare begått i länet de senaste åren.
För två år sedan rånade en estnisk liga Föreningssparbanken i Hedesunda. Men oftare handlar det om mindre grova stöldbrott mot butiker.

Öststatsbrottslingar
Flera gånger har GD rapporterat om balter som gripits med hemelektronik eller skönhetsprodukter i sina bilar, varor som är mycket efterfrågade i hemländerna.
Öststatsbrottsligheten har blivit vanligare.
- Det framgår med all önskvärd tydlighet. Man släppte visumtvånget för fem år sedan. Då drog det igång, säger Anders Eriksson, utredare.
Ändå har den värsta vågen inte nått Gävle. En förväntad ökning har uteblivit.
- Vi har inte sett någon särskild förhöjning, säger chefen för kriminalunderrättelsetjänst vid Gävlepolisen, Torbjörn Säfström.
Underrättelsetjänsten rapporterar varje incident med medborgare från de baltiska länderna till rikskriminalen, som kan följa misstänkta personers väg genom Sverige.
I dagarna har rikskriminalen också förespråkat att ester, letter och litauer som döms för brott i Sverige ska utvisas och avtjäna sina straff i hemlandet.
Svenska fängelser skulle enligt rikskriminalens argument vara lyxiga och föga avskräckande. Dessutom lär man känna svenska kriminella som senare hjälper till med att begå nya brott.

MATS HEDSTRÖM