Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt rasist inför rätta

GÄVLEI dag inleds rättegången mot den 20-årige gävlebo som misstänks för hets mot folkgrupp.Det är Justitiekanslern som väckt åtal mot gävlebon som nu riskerar fängelsestraff. JK anser att 20-åringen är en av personerna bakom Sniper Records som säljer vit-maktmusik via en hemsida på Internet.

När Säkerhetspolisen, SÄPO, i februari gjorde ett tillslag mot 21-åringens lägenhet i Gävle beslagtogs bland annat mannens dator, mobiltelefon och cd-skivor.
En förundersökning inleddes som resulterade i ett åtal. Hetset mot folkgrupp består enligt JK i att 20-åringen distribuerat nio exemplar av skivan "Das Reich Kommt Wieder" med gruppen Landser. Texterna på skivan är klart rasistiska.

Bokföringsbrott
Den 20-årige gävlebon står även åtalad för bokföringsbrott. Enligt en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har mannen inte bokfört försäljningen av skivor, någonting som han är skyldig att göra.
20-åringen har tidigare hävdat att han inte är speciellt engagerad i hemsidan trots att det är han som svarar i den mobil som anges som ordertelefon på Sniper Records hemsida.
Han har dessutom till- gång till det postgirokonto som skivköparna ska betala in pengar till.
All vinst från skivförsäljningen på hemsidan går till den högerextrema organisationen Nationalsocialistisk Front, NSF.
Hur stora summor som verksamheten omsätter är oklart.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund