Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt tjuv åker chartrat plan till rätten

GÄVLE
I dag flyger en anhållen 22-åring från Rörberg i Gävle till Oskarshamn med ett specialchartrat plan.

Kostnad: 5 000 kronor per timma för flygplanet plus kostnaden för två vakter och transport från häktet i Gävle.
22-åringen är misstänkt för stöld, och har varit anhållen i sin frånvaro tills han greps i Gävle i går.
-Det billigaste är naturligtvis att köra transporten på marken. Det finns alltid en anledning till varför man gör en flygning, men det kommenterar jag inte av säkerhetsskäl, säger Göran Stenbeck, chef för transporttjänsten i Göteborg.
Transporttjänsten lyder under kriminalvården och fraktar varje år häktade, interner och tvångsvårdade patienter runt om i landet för omkring 100 miljoner kronor.

"Rättsäkerhet kostar"
I dag ska de alltså flyga en 22-årig misstänkt tjuv till Oskarshamn där han ska ställas inför rätta.
-Är du kallad till en förhandling ger vår lag dig en möjlighet att alltid föra din egen talan. Det är en grundpelare i vår rättssäkerhet. Och rättssäkerhet kostar, säger Göran Stenbeck.
Han förklarar att transporttjänsten upphandlar flygtransporter omkring 10-15 gånger i månaden. Jämfört med 100-150 biltransporter per dag.
-Så det är marginellt, säger Göran Stenbeck.
22-åringen greps i Gävle i går efter att polisen fått tips om att han fanns på en viss adress. Han har enligt uppgift tidigare bott i Gävle, och var troligen här för att hälsa på någon bekant.
Räkningen för hans visit i Gävle vill inte Göran Stenbeck kommentera, men två timmars flygning till Oskarshamn, väktare och häktestransport borde hamna omkring 15 000 kronor.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se