Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt tjuvjaktpå varg i Galvenreviret

I tisdags hittades ett kadaver som befaras vara en av vargvalparna i Galvenreviret.
Därmed kan varghatet ha gjort entré i vårt län.
Gävleborgspolisen har inlett en utredning om grovt jaktbrott.

Annons

GD har tidigare berättat om Galvenreviret beläget strax norr om Gästriklands landskapsgräns. Hit vandrade för några år sedan en varghanne från det rysk-finska beståndet.

Varghannen skapade tillsammans med en hona från det näraliggande Voxnareviret ett nytt revir med sex vargvalpar.

Etableringen följdes med spänt intresse av anhängare och motståndare på varsin sida om den avgrundsdjupa klyftan i vargdebatten.

Anledningen var att den inhemska, svenska vargstammen är kraftigt inavlad. Fram till den ryska vargens ankomst vilade hela beståndet på ett fåtal djur som samtliga andra vargar härstammar från.

Precis som hos människan innebär liten genetisk variation risker för missbildningar hos vargar. Sårbarheten för sjukdomar ökar. Utan nya genetiska influenser riskerade det svenska vargbeståndet att slås ut, antingen snabbt genom en sjukdom eller långsamt genom nedsatt fertilitet eller andra konsekvenser av inavel.

Eftersom vargen är vårt mest omstridda rovdjur fanns många som gärna skulle se en sådan utveckling. Tjuvjakt på varg, och attentat mot motståndare i vargdebatten som fått sina däck söderskurna, har hittills varit ett fenomen främst i Dalarna.

Men myndigheterna fruktar nu att det kontroversiella Galvenreviret, som kan säkra den svenska vargens överlevnad på sikt, dragit till sig problemen från Dalarna.

I tisdags hittade en besiktningsman från länsstyrelsen i Gävleborg ett kadaver efter en varg eller ett ”hunddjur”. Kroppen togs om hand. I går fanns kadavret hos polisen i Söderhamn men det ska skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för obduktion.

På SVA bekräftade man i går att man väntade på att kroppen skulle anlända, men sa också att man inte skulle lämna några kommentarer kring resultat av undersökningen.

Daniel Hansson är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Vi fick inte tag på alla valpar när vi skulle chipsmärka dem. Det här kan vara en av de valparna, säger han.