Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta vargdödare åtalas

( NY VERSION) Två män har åtalats för att ha slagit ihjäl en varg i fjol. De riskerar uppemot fyra års fängelse för grovt jaktbrott.

Bägge två nekar till brottet.

Första helgen i februari 2011 fick polisen larm om att en varg skulle ha blivit tjuvjagad och dödad på sjön Fansen i Åmotsbruk utanför Ockelbo.
Nästa dag, en måndag, var polisinspektör Sven Lind på plats med två kollegor och en naturbevakare från länsstyrelsen. I luften cirkulerade en helikopter.
Uppdraget var att hitta en eller flera tjuvdödade vargar.
Tydliga spår från både skidor och skoter hittades i snön. Nära spåren i en snöhög fanns blodfläckar.
De följde spåren 400 meter mot ett skogsparti där spåren gjorde en kurva runt ett träd och ett stenblock och försvann ut på sjön igen.
Exakt vid kurvan hade någonting gömts under snön. De grävde och fick snart fram en varg som var blodig, svårt slagen och livlös.
En undersökning visade att en flock på minst tre vargar legat och vilat på en plats vid sjön. Flocken hade blivit skrämd och sprungit in i skogen.
Men en av vargarna, en ung tik, hade hamnat ute på isen och jagats med en skoter i minst 500 meter. Spår visade att den gång på gång studsat omkull när den kördes på med skotern.
Vargkroppen fördes till Statens Veterinärtekniska Anstalt, SVA, för röntgen och obduktion.
Obduktionen visade på flera kraftiga blödningar. Skallen var svårt skadad och stickor i ögonen tydde på att en träpåk använts när vargen slogs ihjäl.
Polisen fann urin vid brottsplatsen. En telemast visade att två män varit i intensiv kontakt med varandra vid tidpunkten för händelsen.
Männen, den ene 40 år, den andre 50, blev direkt misstänkta för brottet.
Enligt åtalet ska 40-åringen ha använt skotern och 50-åringen ha åkt skidor när vargen dödades.
Efter tjuvjakten kallades personer med höga positioner inom jägarförbundet till förhör. En av personerna pekade då ut 50-åringen som skyldig till brottet.
Han hade ryktesvägen fått den informationen och sa att 50-åringen var känd för sina tvivelaktiga jaktmetoder.
I slutet av augusti anhölls de båda männen. Båda två förnekade till brott.
50-åringen sa först att han inte mindes vad han gjorde den 5 och 6 februari. Han hävdade också att han och 40-åringen inte kände varandra utan var bekanta genom gemensamma vänner.
Han kunde inte förklara varför telemasten vid Fansen visade att han och 40-åringen ringt varandra vid inte mindre än 24 tillfällen under helgen när vargen dödades.
Vid nästa förhör medgav han att han varit nära sjön den aktuella helgen och spårat men inte dödat varg.
Vid slutförhören i slutet av januari får han veta att DNA i urin som hittats nära brottplatsen matchar honom.
Han medger då att han varit ute på sjön, men inte när vargen slogs ihjäl.
Han får veta att både skidspåret och skoterspåret som leder till urinet sedan går till den plats där vargen slogs ihjäl.
Hans förklaring är att spåren från den väg han egentligen tog från platsen måste ha blåst igen.
Han förnekar bestämt att han skulle ha varit i kontakt med den andre misstänkte på sjön.
40-åringen förnekar att han varit på sjön över huvud taget under den aktuella tiden.
Han konfronteras med att hårstrån från en varg eller hund hittats på hans skoter. Han har två alternativa förklaringar. Antingen har hårstråna fastnat där han kört förbi en älg som slagits av varg eller så har hårstråna fastnat när skotern varit utlånad.
Han säger att han inte är vän till den misstänkte 50-åringen, bara att de jagar ihop ibland under hösten.
Men han kan inte lämna en rimlig förklaring till varför de i så fall varit i telefonkontakt vid cirka 80 tillfällen under förra vintern.