Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte SEB-rånaren utlämnas till Sverige

Den 34-åring som misstänks för miljonrånet mot SEB i Gävle 2005 kommer sannolikt att begäras häktad vid Gävle tingsrätt på måndag.

34-åringen har under flera år varit på flykt i Irland där han också greps redan 2007. Han har dock inte kunnat lämnas ut till Sverige tidigare. Men nu har högsta domstolen i Irland fattat beslut att 34-åringen ska utlämnas. På internationella åklagarkammaren i Stockholm är glädjen stor.

- Det är skönt att vi får slut på det här nån gång. Det här har nästan varit världsrekord i utdragen handläggning. Det finns sedan länge en europeisk arresteringsorder, men han har klagat på beslutet och under handläggningstiden fått någon form av reseförbud. Vi räknar med att han kommer till Sverige i slutet på veckan, säger chefsåklagaren Krister Petersson.

34-åringen är en av Sveriges mest efterlysta personer och står på Rikskriminalpolisens så kallade Ikaroslista. Krister Petersson kommer att begära honom häktad för rån och mordbrand.

- Sen är det ju så att bevisning är färskvara. Vi får se om han lyckats hålla sig undan så pass länge att bevisningen inte längre håller för en fållande dom, säger Krister Petersson.

Den 21 oktober 2005 rånades SEB i Gävle av två yxbeväpnade män. Rånarna passade på när bankpersonalen fyllde på pengakasetter och bytet kunde räknas till 1,1 miljoner kronor.

Personal som inte lyckades fly via källaren blev hotade med yxa.

Den utbrända flyktbilen hittades vid Nynäsgårdens hockeyrink. Och i bilen lyckades polisens tekniker säkra dna från två män. Från en Borlängebo –och från 34-åringen.

Men den senare var försvunnen. 34-åringen häktades i sin frånvaro. En internationell efterlysning på 34-åringen utfärdades, som kunde gripas i den irländska staden Bundoran, i juli 2007. Därmed trodde polis och åklagare i Sverige att han också skulle utlämnas omgående. Men 34-åringen överklagade och fallet har sedan gjort flera turer i Irlands motsvarighet till Högsta domstolen. 34-åringens advokater lyckades övertala domstolen om att svensken skulle må psykiskt dåligt av att utlämnas till hemlandet, vilket skulle strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Men förra veckan beslutade alltså domstolen i Irland beslutet att 34-åringen kunde utlämnas till Sverige. På måndag står han, om allt går som åklagare hoppas, inför en domare i Gävle tingsrätt.

- Vi hoppas, säger han.