Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmedias användande av Sverigeflaggan i reklam kritiseras: "Måste ansöka om tillstånd"

I samband med en reklamkampanj för Mittmedias app Mittarabi användes den svenska flaggan. Något som inte är tillåtet enligt Riksarkivet som uppmanar Mittmedia att ansöka om tillstånd för liknande kampanjer.

Kring årsskiftet lanserades appen MittArabi som levererar lokala nyheter om Gävle på arabiska.

En satsning och app för att ge nya invånare i Gävle en chans att läsa nyheter om staden på deras eget språk.

– I Mellanöstern är folk inte vana med lokala nyheter. Vi vill nu visa att lokala nyheter är viktiga. Till exempel lär man känna sin omgivning och blir då bättre integrerad, sa Elias Zazi, projektledare och ansvarig utgivare för appen i samband med lanseringen.

LÄS OCKSÅ: Nyheter om Gävle på arabiska – nu finns appen MittArabi

Mittmedia ligger bakom satsningen och för att sprida information om appen gjordes en reklamkampanj i form av en bild på den svenska flaggan med en arabisk text på.

En privatperson från Gävle kommun reagerade på att den svenska flaggan användes i reklamsyfte och skickade en fråga till Riksarkivet som ansvarar för hur den svenska flaggan får användas.

LÄS OCKSÅ: Anna Gullberg: ”Skändningen av flaggan” är en lokal demokratisatsning på arabiska

Detta fick Riksarkivet att reagera mot Mittmedia och i en skrivelse meddelar de att flaggan inte får användas i näringsverksamhet eller reklam utan något tillstånd.

Så fort det kom till Mittmedias kännedom stoppades reklamen, berättar försäljningschefen Mårten Ivarsson.

– Vi borde givetvis ha kollat upp regelverket, säger han.

Om Mittmedia i framtiden vill använda sig av den svenska flaggan uppmanar Riksarkivet företaget att "ansöka om tillstånd för detta".

– I första läget informerar vi om lagstiftningen, som kanske inte är så känd. Efter ett sådant här brev förväntar vi oss att man tar reglerna till sig, säger statsheraldikern Carl Michael Raab till Nyhetsbyrån Siren.

App Store: Här kan du ladda ner MittArabi

Google Play: Här kan du ladda ner MittArabi