Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkpulver ska innehålla mjölk

Det vita pulvret i kaffemaskinen har aldrig varit i närheten av någon ko.
Nu stoppas användningen av uttrycket ”mjölk” och ersätts med ”vitt”.

På 1970-talet fick miljödebattören Björn Gillberg stor uppmärksamhet när han tvättade sina skjortor i Prädd, som mjölkpulvret hette då. Resultatet blev skinande vita skjortor.

Sedan dess har inte mycket hänt med innehållet i de så kallade ”coffee whiteners” som finns på marknaden. I Gefle Dagblads redaktionsapparater består pulvret av glykossirap, vegetabiliskt fett, mjölkprotein, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och antiklumpningsmedel.

Andra jämförbara produkter saknar helt komponenter som har med mjölk att göra.

I somras anmälde Konsumentföreningen Stockholm företaget Selecta för att de vilseledde sina kunder eftersom det står ”kaffe med mjölk” på deras maskiner. Nu har domen kommit. Livsmedelsverket med stöd av EU slår fast att mjölk är mjölk, och pulvret något helt annat.

Märkningen på knapparna får därmed bli ”Kaffe med vitt”. Enligt Selecta har branschen gemensamt kommit överens om att ändra texten på sina kaffeautomater.

– Selecta har hanterat det här bra. De ska nu märka om sina automater så att de inte vilseleder oss konsumenter. Det tycker vi är jättebra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.