Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning många elevers vardag

Andelen elever som mobbas har inte minskat på 20 år. Ofta pågår mobbningen i flera månader utan att skolan lyckas stoppa den. Nancy Olsen mobbades under hela grundskolan och tappade till slut tron på vuxenvärlden.

Mobbningen började redan i förskoleklass, och fortsatte ända tills hon slutade nian. Från tredje klass var mobbningen även fysisk, med slag och övergrepp.

Jag var livrädd att gå till skolan och försökte ofta fejka för mina föräldrar att jag var sjuk. Så fort jag vaknade på morgonen fick jag en klump i magen och på kvällarna bara grinade jag, berättar Nancy Olsen, som i dag är 17 år.

Inte en dag gick utan att något hände, och Nancy blev så småningom djupt deprimerad och började skada sig själv.

Jag åkte in och ut på bup (barn- och ungdomspsykiatrin) med självmordstankar. Jag ville inte leva längre, jag ville bara försvinna, säger hon.

Skolor lyckas inte

Runt 60 000 elever utsätts varje år för mobbning i skolan. En nivå som varit konstant i 20 år, enligt Friends.

Det är oerhört frustrerande att det inte görs mer från samhällets sida. För varje utsatt barn blir det en väldigt svår situation att klara av skolan. Det leder till stark oro, psykisk press och ohälsa och i värsta fall till att man inte vill leva längre, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Hos över hälften av dem som utsätts har mobbningen pågått i flera månader utan att skolan lyckas stoppa den.

Det finns bra lagstiftning, men skolorna saknar ofta kunskap kring de här frågorna, säger Lars Arrhenius.

Friends efterlyser nu ett trygghetslyft, likt mattelyftet, som skolorna kan söka statsbidrag för. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är det redan på gång. I juli fick Skolverket i uppdrag att ta fram så kallade nationella skolutvecklingsprogram, och ett av dem handlar just om att erbjuda vuxna i skolan fortbildning kring effektiva insatser mot mobbning.

Det som krävs på skolor där barn utsätts är att det finns närvarande vuxna, vuxna med tid och vuxna med rätt verktyg för att kunna bemöta mobbning och kränkningar och bygga upp en trygg arbetsmiljö. Den här delen handlar just om att de verktygen och den kompetensen ska finnas tillgänglig, säger Gustav Fridolin.

Tappade förtroendet

Nancy Olsen mår i dag bra och har lagt händelserna bakom sig. Hon arbetar aktivt mot mobbning i Friends barn- och ungdomsråd. Men hon är fortfarande besviken över att ingen i skolan agerade.

Jag tappade väldigt mycket förtroende för vuxna eftersom de inte hjälpte mig utan valde att blunda i stället, säger Nancy Olsen.