Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobil tandvård bra komplement

SANDVIKENFolktandvårdens kliniker i Storvik och Kungsgården ska läggas ned. De ersätts delvis med mobil tandvård. Landstinget vill på detta sätt frigöra resurser till investering i ny teknik. De vill också vara säkra på att tandläkare söker sig till Sandvikens kommun även i framtiden.

Annons
Gunnar Thedéen, klinikchef i Kungsgården, tror att förändringen kommer att göra det lättare att rekrytera tandläkare.
- Nyutexaminerade tandläkare vill helst vara på en stor klinik där det finns kompetent personal som kan lära upp dem, säger han.
Verksamheten ska koncentreras till Sandviken och Hofors. Kliniken på Linggatan i Sandviken och hälsocentralen i Hofors kommer att byggas om för att rymma en större personal och fler patienter.
En mobil tandläkarutrustning kommer att placeras i Kungsgården och i Storvik för att komplettera de fasta klinikerna. Dit kan skolbarnen gå för att få tänderna undersökta. Även de äldre som bor på sjukhem kan komma att utnyttja den mobila enheten.
Ingen blir uppsagd men de anställda flyttar sina fasta platser till de större klinikerna. Personalen ska sedan turas om att bemanna enheterna i Storvik och i Kungsgården.
- Fördelarna med att koncentrera verksamheten till en klinik med fler resurser, är att de små klinikerna blir mindre sårbara om någon i personalen är sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn, säger Gunnar Thedéen.
Han får medhåll av Maria Lönnbark, klinikchef i Storvik.
- Vi måste också hänga med i utvecklingen och investera i den nya tekniken såsom digital röntgen. Det har vi inte resurser till att göra på alla små kliniker i dag, säger Maria Lönnbark.
I Hofors och Sandviken kommer man att utöka servicen för patienterna med fler dagar kvällsöppet.
Det är osäkert när genomförandet av planerna kan påbörjas.
- Men gör vi inte denna satsning nu kommer det att bli svårt att överhuvudtaget vara kvar på de små klinikerna i framtiden, säger Gunnar Thedéen.

SOFIA JOHANSSON
026-27 75 93
sofia.johansson@gd.se