Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilstrålning skadar hälsan!

På ett seminarium i riksdagen den 10 mars redogjorde professor Martin Pall från USA för forskning om effekter av strålning från mobiler och trådlös teknik. Lars Kriss påstår i en ledare att det handlar om ”humbug”, skriver Gunilla Ladberg och Mona Nilsson.

Se ledare: Hur länge tänker MP låta riksdagsmannen Lindholm hålla på så här?

De som varnar för mobilstrålningens hälsorisker kallar han ”foliehattar”. Det inkluderar våra organisationer, hundratals forskare och läkare, f.d. WHO-chefen Gro Harlem Brundtland, Europarådet, IARC och Microsofts f.d. vd i Kanada under 16 år.

Lars Kriss både kränker och fördummar.

Professor Martin Pall redovisade fakta. År 1971 (!) gavs i USA en rapport ut som listade hälsoeffekter av strålningen bland annat neuropsykiatriska förändringar, hormonella effekter, hjärtstörningar och kromosombrott.

Senare års forskning har bland annat funnit många neuropsykiatriska effekter inklusive depression, huvudvärk och sömnstörningar, oxidativ stress, DNA-skador och cancer.

Allt detta har givetvis oroat forskare på området. I maj 2015 gick 205 forskare ut med ett upprop till FN och WHO om att strålning från trådlös teknik är hälso- och miljöfarlig och att människor måste skyddas mot riskerna. Fria forskare utan kopplingar till industrin är överens om att den trådlösa tekniken medför hälsorisker.

Internationellt tas detta på allvar: De franska gröna har i samarbete med socialisterna fått igenom en ny lag. Europarådet vill att Sverige och andra länder bättre skyddar medborgarna mot riskerna. Enligt IARC är strålningen ”möjligen cancerframkallande”.

Gunilla Ladberg

föreningen Vågbrytaren

Mona Nilsson

Strålskyddsstiftelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel