Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modellflygareliten tävlade på Rörberg

Modellflygare från hela landet samlades i går på Rörbergs flygplats för att göra upp om vem som är skickligast. Men vind och regnskurar ställde till problem för flera av de tävlande.

Helgens tävlingar på Rörbergs flygplats är en av deltävlingarna i svenska IMAC-cupen. Drygt 20 modellflygare från hela landet hade samlats när tävlingarna inleddes i går. Under helgen gör de upp i tre olika moment.

Huvudtävlingen består av att flyga två olika program. Ett av programmen har de tävlande fått flera månader i förväg och kunnat träna och finslipa in i minsta detalj. Det andra programmet sätter piloternas inlärningsförmåga på prov eftersom de får programmet först en timme innan de ska lyfta.

Dessutom avgörs en fristående tävling i freestyle där var och en fritt får komponera ett eget program som flygs till egenmixad musik.

Makten över vem som vinner ligger hos domarna som sätter poäng mellan ett och tio för varje moment under flygningen.

– Det som jag gillar med den här sporten är att det är relativt fritt och lite byråkrati. Man flyger som man vill och har skoj, säger Daniel Casselby från Kumla som tagit sig till Rörberg för att delta i helgens tävlingar.

Han var dock inte helt nöjd med sin egen insats i går.

– Det går väl sådär, det är ingen superdag. Det har varit en del vind som gjort det svårt, säger Daniel Casselby.

En stund senare kommer en kort regnskur och alla får bråttom att täcka över sina plan.

– Det är mycket elektronik i planen som man vill skydda, säger Tim Larsson från Hässleholm när han baxar bort sitt plan efter landning.

Trots regnskuren var han nöjd med sin insats och hoppades på att få vara med i toppstriden. Vem som vinner avgörs när tävlingarna fortsätter i dag.