Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater vill förenkla för friskola

Nu får Gävle kommun kritik av moderaternas utbildningskommitté. Moderaternas utbildningspolitiker i riksdagen vill göra det lättare att starta friskolor och ta ifrån kommunerna möjligheten att fördröja etableringar. I gengäld föreslår de att kontrollen över friskolorna skärps, skriver Svenska Dagbladet.

Nyligen satte Gävle kommun käppar i hjulet för Internationella engelska skolan som fått Skolverkets klartecken att starta ett fristående gymnasium i höst. Kommunens överklagande till kammarrätten innebär att elever som sökt till det nya gymnasiet i stället hänvisas till någon av de kommunala gymnasieskolorna.

Det är inte acceptabelt, anser moderaternas utbildningskommitté i riksdagen som vill stoppa kommunernas möjlighet att fördröja starten av friskolor.
De vill göra processen enklare och snabbare men föreslår samtidigt att friskolorna redan första året, i stället för som i dag inom tre år, ska få besök av statliga inspektörer. Friskolor som inte håller måttet ska också kunna stängas snabbare än i dag.
Förslaget är inte presenterat för de övriga borgerliga partierna.
Planerna på att underlätta etableringen av friskolor får kritik från Ilmar Reepalu (s) som är kommunstyrelsens ordförande i Malmö och andre vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting. ”Flåshurtig nyliberalism” är hans sammanfattande kommentar, enligt Svenska Dagbladet.