Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderater vill förenkla för friskola

Nu får Gävle kommun kritik av moderaternas utbildningskommitté. Moderaternas utbildningspolitiker i riksdagen vill göra det lättare att starta friskolor och ta ifrån kommunerna möjligheten att fördröja etableringar. I gengäld föreslår de att kontrollen över friskolorna skärps, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

Nyligen satte Gävle kommun käppar i hjulet för Internationella engelska skolan som fått Skolverkets klartecken att starta ett fristående gymnasium i höst. Kommunens överklagande till kammarrätten innebär att elever som sökt till det nya gymnasiet i stället hänvisas till någon av de kommunala gymnasieskolorna.

Det är inte acceptabelt, anser moderaternas utbildningskommitté i riksdagen som vill stoppa kommunernas möjlighet att fördröja starten av friskolor.
De vill göra processen enklare och snabbare men föreslår samtidigt att friskolorna redan första året, i stället för som i dag inom tre år, ska få besök av statliga inspektörer. Friskolor som inte håller måttet ska också kunna stängas snabbare än i dag.
Förslaget är inte presenterat för de övriga borgerliga partierna.
Planerna på att underlätta etableringen av friskolor får kritik från Ilmar Reepalu (s) som är kommunstyrelsens ordförande i Malmö och andre vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting. ”Flåshurtig nyliberalism” är hans sammanfattande kommentar, enligt Svenska Dagbladet.