Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna byter lokal

SANDVIKENModeraterna har fått nog av hot och skadegörelse på deras partilokal på Hyttgatan.

Nu ger de upp och flyttar.
- Det är fruktansvärt tråkigt och ett demokratiskt bakslag. Men det är bara en tidsfråga innan nästa sten kommer, och vi är alla väldigt trötta på det här, säger Riitta-Liisa Björk, moderaternas oppositionsråd.
Sex gånger det senaste året har moderaternas skyltfönster krossats. I entrén till partilokalen ligger en samling med stenar, betongblock, flaskor och en skyffel som kastats in genom lokalens stora skyltfönster.
Enligt Riitta-Liisa Björk har partiet betalat över 60 000 kronor i självrisk för alla rutor, bara i år.

Försäkringar
Droppen kom när försäkringsbolaget inte längre ville ha kvar partiet som kund. Man samlades till möte och kom fram till att det var dags att säga upp lokalen.
- Självklart är det inget som vi gör i första hand. Det känns som att vi ger upp för de här krafterna. Men det blir så oerhört jobbigt att behöva sopa glassplitter hela tiden, säger Riitta-Liisa Björk.

Hakkors
Senaste gången rutorna krossades var i juni. Då hade vandalerna målat hakkors på väggarna, och klottrat hotelser riktade till partiets ungdomsförbund, MUF.
- Jag kommer inte exakt ihåg vad som stod, men det handlade om att vi var onda på alla sätt, säger Niklas Gillström, MUF-ordförande.
Vart moderaterna ska flytta är inte riktigt klart. De har sex månaders uppsägningstid på lokalen, så det blir troligen ingen flytt förrän efter årsskiftet. Men man vill ha en central lokal, förklarar Riitta-Liisa Björk. Och den får gärna ligga en trappa upp så man blir lite mer skyddad från stenkastarna.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist_gd.se