Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna struntar i Norrland

Med en starkare vänster och en ny regering kan vi få en politik som gynnar även norra Sverige, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har arbetat med att ta fram en politik för landsbygden inklusive norra Sverige. Vi vill föra en konkret politik som gör det möjligt att vända den trend av försämrad service och minskande befolkning som dominerar i norra Sverige.

Därför har vi med intresse läst vad moderaterna, det dominerande regeringspartiet, har att föreslå på området i partiets Norrlandsrapport.

Tyvärr är högerns Norrlandspolitik en stor besvikelse – det är länge sedan vi såg en så innehållslös luftpastej.

Servicen, både statlig och kommunal, utarmas på landsbygden. Vi vill införa servicekontor och servicepunkter för att öka samarbetet mellan myndigheter och ge en godtagbar miniminivå i service över hela landet. Ett sådant förslag har också tagits fram av en av regeringens utredare för att sedan stoppas i en byrålåda och glömmas bort – det är moderaternas ansvar.

Vi vill också gynna framväxten av lokala sparbanker vilket kan vara av stor betydelse för det lokala näringslivet.

Det finns stora möjligheter att skapa nya arbeten och företag inom de gröna näringarna. Vi vill satsa på att stimulera investeringar i vindkraft, bioenergi, solenergi, biogas och nya kraftnät. Det kan skapa tusentals jobb i Norrland och vi vill gynna lokalt ägande av kooperativ vindkraft och förenkla för små kraftproducenter genom att införa nettoinmatning på elnätet. Vi vill återföra en del av vinsterna från kraftbolag och gruvnäring till regionen. Moderaterna saknar helt politik och förslag på detta område.

Vänsterpartiet vill satsa på goda och miljövänliga kommunikationer även i norra Sverige. Inte minst för de tunga transporterna för industrin samt skogs- och gruvnäring behövs det satsningar på malmbanan, bygget av Norrbotniabanan, dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall samt en upprustning av inlandsbanan med tvärbanor. Moderaterna varken föreslår eller genomför något av detta. Deras satsningar på infrastruktur går till storstäder i södra Sverige.

När det gäller sjukvård och äldreomsorg präglas den moderata politiken av en ideologisk övertro på privatiseringar. Partiet vill genom lagstiftning påtvinga alla kommuner privata bolag som Attendo och Carema inom äldreomsorgen. Det är riskkapitalbolag som smiter från skatt och gör miljardvinster genom att ha dålig bemanning och dåliga arbetsvillkor för personalen.

Den fria etableringsrätten har inom sjukvården utarmat vården i glesbygd, där bara en av 190 nya privata hälsocentraler har öppnat. I stället centraliserar vården allt mer till större städer. Om ett år är det fritt fram för de ägarna att lägga ner privatiserade apotek i glesbygd och moderaterna har inga förslag om hur servicen kan behållas.

För att få en politik som gynnar norra Sverige behöver vi en ny regering och en starkare vänster! Allianspartierna med moderaterna i spetsen sviker norra Sverige.

Jonas Sjöstedt

Partiordförande, V

Ulla Andersson

Vice ordförande, V, och riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel