Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternahar inte alls förbättrat pensionerna

Länets M-riksdagsledamöter Tomas Tobé, Margareta B Kjellin och Lars Beckman visar detta i en debattartikel på nyårsafton där de försöker inbilla oss att pensionärerna gynnas av moderat politik.

Sant är som debattörerna skriver att en ålderspensionär som har 12 000 i pension i år får pensionen höjd med 420 kr i månaden. Det är en återställare. För något år sedan sänktes pensionen med ännu lite mer.

Sant är säkert också att pensionärerna på några års sikt fått sänkt skatt med 5 256 kr per år. Det betyder om jag räknat rätt ytterligare 438 kronor i månaden.

Men det som M-ledamöterna förtiger är att alliansregeringen riggat spelreglerna så att staten ger med ena handen och tar tillbaka med den andra. Löntagarna har genom jobbskatteavdragen fått mycket större skattesänkningar.

Den moderata politiken har gjort livet svårare för pensionärerna. Pensionären har fått det sämre. Inte i kronor och ören räknat. Men räknat som konsumtionsutrymme relativt en genomsnittlig löntagare.

Det avgörande är inte summan som står på lönebeskedet eller pensionsavin. Det avgörande är att pengar som betalas ut i pension på grund av skattereglerna är mindre värda än samma summa pengar i lönekuvertet.

Per-Anders Karlgren

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel