Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern mobil tål inte kyla

Det kan räcka med att temperaturen sjunker till några plusgrader för att batteriet i en mobiltelefon ska bli för svagt och telefon lägga av att fungera.

Annons

– Bor man i ett land med mycket kyla och fukt borde det vara något som återförsäljarna informerar om, tycker Konsumentverkets jurist Marek Andersson i Dagens Nyheter.
Enligt bruksanvisningen bör man hantera Nokiatelefoner i temperaturer mellan 15 och 25 plusgrader. Konkurrenterna Sony Ericsson, Siemens och LG uppger att deras telefoner klarar minus 10 till plus 55 grader.

Den nyare typen av telefoner med enbart en tryckkänslig teckenruta i stället för knappsats, till exempel Apples Iphone, är också temperaturkänsliga. Apple skriver i sin bruksanvisning att man bör använda telefonen i lägst O och högst 35 plusgrader.
– Som konsument bör man vara uppmärksam och titta på vilka temperaturer som gäller, råder Marek Andersson.

Nokia som verkar ha de mest temperaturkänsliga telefonerna kommenterar problemet så här i Dagens Nyheter via sin kundservicechef Anders Larsson:
– Skälet till att vi skriver så är att om telefonen utsätts för extrem kyla kan viss prestanda försämras, till exempel blir displayen seg. Men när telefonen återgår till normal temperatur fungerar den som vanligt igen.

Mer läsning

Annons